FRA LUKA MARKOVIĆ: "Pokušaj instaliranja građanske države mogao bi dovesti do opasnih posljedica"!

Pokušaj instaliranja građanske države bez rješenja etničkih problema, kao i sustavno protežiranje bošnjačkoga sekularnoga (titoističkoga) na račun onoga muslimanskoga, moglo bi dovesti do opasnih posljedica, piše u kolumni glavni urednik Katoličkog tjednika, fra Luka Marković.

  • Politika

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 46

 Fra Luka Marković iznosi tezu da je stanje u BiH zbog međunacionalnih odnosa, pa i onih unutar bošnjačkoga korpusa, vrlo eksplozivno, te da se zapadna politika ponovno slijepo opredijelila za jednu opciju (bošnjačku).

-Pokušaj instaliranja građanske države bez rješenja etničkih problema, kao i sustavno protežiranje bošnjačkoga sekularnoga (titoističkoga) na račun onoga muslimanskoga, moglo bi dovesti do opasnih posljedica. Uvjerenje kako će bošnjački muslimani prihvatiti sekularnu građansku opciju i tamo gdje su većina, po uzoru na vremena komunističke diktature u bivšoj državi, vrlo je opasna igra. Pogotovo je opasna jer se potiskivanjem etničkih problema pokušava gurnuti Hrvate i Srbe u savez s dojučerašnjim bošnjačkim pristalicama komunističke diktature. Kad bi se to i dogodilo, došlo bi do velikoga nezadovoljstva među Bošnjacima muslimanima. Uostalom nije nikakva tajna da SDA, koju podržava bošnjačka muslimanska elita, promatra BiH kao muslimansku zemlju. Razmišljanja tih intelektualaca često su više uperena protiv sekularnih Bošnjaka, pristalica komunističkoga jednoumlja koji se vrlo lukavo skrivaju iza ideje demokratizacije i građanske BiH, nego protiv Hrvata i Srba. Upravo bi to trebao biti razlog za ozbiljniju analizu stanja u BiH i traganje za mogućim, korektnim rješenjima koja bi zadovoljila sve konstitutivne narode i građane. U suprotnome, ukoliko zapadne sile budu i dalje igrale samo na kartu građanske države, mogle bi dovesti do nereda s velikim posljedicama, piše fra Luka Marković ne iznoseći niti jedan konkretan dokaz za svoju zbtdnju. 

-Sve kad bi uspjele i nagovoriti Hrvate i Srbe da prihvate sekularnu građansku državu, ne bi u BiH bio zajamčen mir. Tek tada bi se kod Bošnjaka otvorilo pitanje diferencijacije koje bi moglo dovesti do nesagledivih posljedica, pa čak i sukoba. Oni ne bi koristili nikomu, a ponajmanje ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica, a s njom i one zapadne države koje iz vlastitih interesa žele po svaku cijenu u BiH instalirati građansku državu bez uvažavanja nacionalnih i vjerskih razlika, ukoliko ne uspiju, povukle bi se uvjeravajući svijet kako u BiH nije moguće postići mir. Uostalom, sličan scenarij se dogodio i pred raspad Jugoslavije kad su dali podršku ideji očuvanja poprilično načete države, zanemarujući nezadovoljstvo naroda zbog neriješenih etničkih problema. Propustile su, nažalost, priliku izvršiti pritisak na Srbe i JNA, s ciljem postizanja pravednoga mira, smatra fra Luka Marković. 

Na kraju teksta glavni urednik Katoličkog tjednika navodi da bi zapadne države bi trebale učiniti sve da se postigne pravedan mir.

-A on je moguć samo ukoliko dođe do pritiska na srpski secesionizam i bošnjački unitarizam. Pri čemu treba svakako paziti da ne budu u kut stjerani bošnjački muslimani koji bi, ako se osjete izigranim, mogli neočekivano reagirati. Zapadna politika koja se u instaliranju čiste građanske države oslanja trenutno na Titove pionire, trebala bi znati da se njihova nadmoć kod bošnjačkoga naroda nad SDA može preko noći promijeniti, zaključuje f ra Luka Marković.

Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...