TRIKOVI KOJE MORATE ZNATI: Evo 10 zanimljivih opcija Vibera za lakše i ugodnije dopisivanje

Otkako je WhatsApp najavio uvođenje novih pravila privatnosti, a potom doživio i pravi egzodus korisnika, aplikacije Signal i Telegram su “iskočile” u prvi plan kao glavna alternativa.

  • HiTec

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

Međutim, i prije svega toga, Viber je važio za jednog od glavnih konkurenata WhatsAppu. Iako nije toliko rasprostranjen na globalnom nivou, na ovim našim prostorima ima uvjerljivo najviše korisnika od svih chat aplikacija.

Osim standardnog slanja i primanja poruka, Viber ima više zanimljivih opcija koje korisnicima olakšavaju komunikaciju i čine je zanimljivijom. Predstavljamo vam 10 opcija Vibera za koje do sada možda niste znali.

My Notes

Ovo je opcija pomoću koje će vas Viber podsjetiti na obaveze koje treba da obavite i druge važne događaje. Dovoljno je da pritisnete i zadržite pritisak na bilo koju poruku u My Notes i zatim odaberete Postavi podsjetnik (My Notes > Tap Set Reminder). Možete da podesite vrijeme i datuma podsjetnika, kao i mogućnost njegovog ponavljanja.

Pametna obavještenja

Postavljanje pametnih obavještenja dostupno je u bilo kom chatu. Ono omogućava da više pristiglih obavještenja bude prikazano kao jedno. Potrebno je da otvorite prepisku u kojoj želite da promijenite postavke za obavještenja. Zatim prevucite prstom po ekranu u lijevu stranu. Pojavit će se kartica Smart Notification, na koju treba da kucnete prstom.

Brisanje svih poruka

Ako ste poslali poruku koju ste odmah potom poželjeli da obrišete – ne treba da brinete. Kliknite na poslatu poruku koju želite da obrišete pa u prozoru koji će se pojaviti, kucnite na Delete for Everyone. Poruka će biti obrisana za sve koji su mogli da je vide.

Tajni razgovor

Za prepisku za koju vam je potrebno više privatnosti, otvorite Chat Room i kucnite na Menu u gornjem desnom uglu. Kliknite na Open Secret Chat Now pa u novom chatu postavite mjerač vremena i odmah pošaljite poruke koje će nestati. Isto možete da uradite i ako otvorite Chat Info pa odaberite Open Secret Chat.

Automatsko brisanje poruka

U Viberu je moguće podesiti i automatsko brisanje svih poruka u tajnom razgovoru. Nakon što ih osoba kojoj su poslate pročita, one će nestati s ekrana.

Postanite nevidljivi

Ako ne želite da svi znaju kada ste online na Viberu, možete da aktivirate opciju koja će vas učiniti nevidljivima na najmanje 24 sata ili koliko god želite. Otvorite početnu stranicu, kliknite na Settings pa otvorite Privacy i “odštiklirajte” Share Online Status.

Grupni pozivi

Ukoliko želite da u isto vrijeme razgovarate s više rođaka ili prijatelja koji koriste Viber, popularna aplikacija podržava grupne glasovne pozive za grupe od pet do najviše 20 osoba istovremeno.

Crtajte po fotografijama

Odaberite fotografiju koju ste dobili putem Vibera, kucnite Navicon, pa odaberite Doodle this Photo. Na raspolaganju imate više opcija za crtanje i uređivanje. Kada budete zadovoljni svojim umjetničkim djelom, klikom na Send možete ga podijeliti s drugima.

Napravite svoje stikere

Otvorite bilo koju prepisku pa kucnite na Add u meniju za stikere pa izaberite Create Stickers. Odaberite bilo koju fotografiju, zatim Edit Screen pa Create Sticker. Otvorit će vam se Sticker Market. Kliknite Create Sticker u vrhu stranice, odaberite oblik, veličinu i druge parametre naljepnice.

Kvizovi

Prvo treba odabrati zajednicu ili grupni chat i kliknuti na ikonicu za anketu u dnu ekrana, uključiti odgovarajući način rada, a zatim upisati pitanja i ponuđene odgovore. Korisniku je na raspolaganju i prostor za unos kratkog objašnjenja. Zatim izaberite tačan odgovor i kliknite Kreiraj/Create.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...