"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Zašto je Mašetićevo napuštanje SDA logična i očekivana posljedica njegova ČETIRI KRUPNA POLITIČKA PORAZA!?

Danas je Senad Mašetić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i bivši predsjednik Općinske organizacije SDA Gornji Vakuf - Uskoplje, dao pismenu izjavu o istupanju iz stranke. Kao i svako dosadašnje napuštanje SDA, i ova vijest je dobila veliki publicitet u domaćoj javnosti.

  • Mini market

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 2

Mašetić je ovu odluku, kako kaže, donio iz moralnih i stranci SDA „dobro poznatih razloga“. Mediji su, također, saopštili i da je, pored Mašetića, veliki broj članova okrenuo leđa stranci u Gornjem Vakufu, a da istovremeno „SDA odbija preuzeti odgovornost za katastrofalan rezultat na prošlogodišnjim izborima“.

Ipak, upućeniji u događanja unutar gornjovakufske SDA nisu uopće iznenađeni ovakvom odlukom Mašetića. „Slobodna Bosna“ već je ranije, prije izbora u novembru prošle godine, pisala o sukobima unutar SDA u Gornjem Vakufu, prvenstveno oko vođenja stranke i odluke o kandidatima za lokalne izbore. Mašetićevo napuštanje SDA samo je logičan završetak unutarstranačkih trvenja koja su u predizborno vrijeme potpuno isplivala na površinu.

Senad Mašetić bio je dugogodišnji predsjednik gornjovakufske SDA i u 2020. godini se osjetio dovoljno moćnim da preuzme potpunu kontrolu nad strankom, izbacivanjem iz igre Sedžada Milanovića, bivšeg ministra u Vladi Srednjobosanskog kantona, i Seada Čauševića, načelnika općine. Ipak, nastojanje da se u potpunosti ovlada strankom, a samim tim institucijama i privrednim subjektima, ubrzo se pokazalo kao preambiciozno.

Prije dostavljanja kandidatskih listi Centralnoj izbornoj komisiji, Mašetić je imao svoju listu imena, međutim na unutarstranačkim debatama totalno je poražen. Od gornjovakufske SDA prijedlozi Milanovića i Čauševića dobili su punu podršku i tu je Mašetić doživio prvi poraz. Istine radi, Mašetić je imao podršku nekoliko uglednih Gornjovakufljana, ali je njihov društveni i politički utjecaj vrlo skroman da bi mogao biti odlučujući.

Da se putevi SDA i Senada Mašetića razdvajaju, potvrdila je i predizborna kampanja, u kojoj je krug ljudi okupljen oko njega otvoreno stao uz Besima Ohrana, SDP-ovog kandidata za načelnika. No, na izborima za načelnika ponovo je izabran Sead Čaušević, a povjerenje građana za općinske vijećnike mahom su dobili kandidati koji nisu podržali Mašetićev stranački „udar“ i to je bio njegov drugi poraz.

Tokom ove unutarstranačke (općinske) borbe, paralelno je trajala i borba za naklonost Centrale SDA, ali i tu je Mašetić kaskao za oponentima. Hibernirajući u zastupničkoj stolici Parlamenta FBiH proteklih godina, Mašetić nije ponudio Centrali stranke nikakve argumente za podršku, već je očekivao da ona dođe sama od sebe. Centrala se odlučila za energičnije i na terenu aktivnije kadrove i tu je Mašetić zabilježio treći poraz.

Budući da su izbori donijeli novu realnost i delegitimisali Mašetićeve unutarstranačke zahtjeve, Sedžad Milanović je prije nekoliko dana izabran za novog predsjednika gornjovakufske SDA. To je bio četvrti i, ujedno, posljednji politički poraz Mašetića i njegovo napuštanje SDA samo je logična posljedica izgubljenih bitki na političkom polju.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...