"SLOBODNA BOSNA“ SAZNAJE: Suad Kurtćehajić okupio prve potencijalne članove nove akademije nauka i umjetnosti u BiH

Nova akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini samo što nije osnovana, što potvrđuje i fotografija sa prvomartovskog okupljanja nekih od njenih potencijalnih prvih članova, kao i simpatizera (n)ove ideje.

  • Društvo

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 7

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Nova akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini samo što nije osnovana, što potvrđuje i fotografija sa prvomartovskog okupljanja nekih od njenih potencijalnih prvih članova, kao i simpatizera (n)ove ideje.

Fotografija je nastala 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, u sarajevskom hotelu "Europa", a na njoj su, uz jednog od idejnih tvoraca za osnivanje nove akademije (Zukorlićevog, novopazarskog) BANU akademika Suada Kurtćehajića, profesora sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka, i druga manje-više (ne)znana lica s bosanskohercegovačke akademske scene. Tu su, među ostalima, Nedžad Korajlić, bivši dekan Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu, Nihad Fejzić, bivši dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, arhitekta Amir Vuk Zec, Husein Balić, bvši sudja i pravni ekspert, savjetnik za kulturu i religije Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber. Najmanje poznato ime je Ibrahim Žuđelović, biznismen koji živi u Francuskoj, a vlasnik je nekih nekretnina u Sarajevu. On je prije početka raspada Jugoslavije napustio Sandžak i odselio se u Pariz.

Baš kao i 12. februara, kada smo prvi objavili da se sprema osnivanje nove, četvrte, pete (ko će ga znati koje po redu) akademije nauka i umjetnosti u BiH, prilikom pokušaja da od osnivača akademije dobijemo informaciju više o novoj akademiji, nije nam se dalo. Profesor Kurtćehajić zamolio nas je da malo pričekamo s pisanjem – i ovog teksta. No, nama se žurilo da nas konkurencija ne pretekne pa smo tekst, uz prigodnu fotografiju, ipak odlučili napisati, uz molbu profesoru Kurtćehajiću da nam, ipak, kaže dokle se stiglo s osnivanjem nove akademije, kako će se zvati, ko će je voditi i čime će se baviti. Od svega navedenog, uspjeli smo saznati tek da je jedino sigurno da sve ide ka osnivanju nove akademije i da će je biti -  za mjesec najkasnije.

U prvom tekstu smo napisali da je sporno i kako će se akademija zvati. Profesor Kurtćehajić bi volio da se zove bosanska akademija nauka i umjetnosti, ali vidjet ćemo šta o tome misli drugi akademik – profesor Asim Kurjak, koji se dovodi u vezu s osnivanjem nove akademije, ali koji, također, ne bi da se o njoj piše. O akademiji ne želi govoriti ni profesor Fejzić, koji se nalazi na ovoj fotografiji. Na naš poziv „proslijedio“ nas je Kurtćehajiću koji je ponovio da "se strpimo dok se ne zakaže konferencija za novinare i termin za osnivačku skupštinu“.

Uz Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji postoje još tri akademije. Tu je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) iz Mostara i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), koja je, pod pokroviteljstvom poslanika u Skupštini Republike Srbije, muftije Muamera Zukorlića, osnovana 2011. u Novom Pazaru, ali joj je sjedište u Sarajevu. Zanimljivo je da je akademik Asim Kurjak, koji se dovodi u vezu s osnivanjem nove akademije, napustio BANU u martu prošle godine, a Kurtćehajić je i dalje član BANU-a. Jedan od najuglednijih bh. akademika Esad Duraković svojevremeno je, govoreći o osnivanju BANU-a, izjavio da je pokretanje novih akademija „neprihvatljivo i suvišno“ te „suštinski kontraproduktivno, jer vodi ka separiranju Bošnjaka i podrivanju istovrsne državne institucije“ i da je to „sjajan argument onima koji teže potpunoj fragmentaciji ove zemlje - do njenog raspada“:

„Logika je tu vrlo jednostavna: sve što je u funkciji slabljenja temeljnih državnih institucija, to je i protiv suštinskog interesa Bošnjaka, jer ih sve metode samoizolacije vode ka palestinskoj sudbini“, poentirao je akademik Duraković.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...