AVDO AVDIĆ OTKRIVA: Dramatično u regionu, PRETRESI U SLOVENIJI, HRVATSKOJ i BiH; Svi putevi vode do Roka Snežiča

U okviru međunarodne akcije trenutno se vrše pretresi na više lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Više lica, među kojima su Rok Snežič i njegove prijateljice u BiH, sumnjiči se da su činili krivična djela i omogućili izvlačenje novca iz firmi iz Slovenije, i to u milionskim iznosima.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 4

Piše: AVDO AVDIĆ

Dva dana prije međunarodne policijske akcije usmjerene protiv njega i njegovih saradnika, slovenački biznismen Rok Snežić ilegalno je boravio u BiH, gdje mu je zabranjen ulazak, saznaje Istraga.ba.

Snežič je na teritoriju BiH ušao ilegalno 28. februara ove godine i nije registriran njegov prelazak preko granice. Međutim, dan kasnije, 1. marta 2021. godine, pojavio se na Graničnom prijelazu Gradiška. To je izazvalo pometnju pripadnika Granične policije BiH, jer je Snežič 31. decembra prošle godine napustio BiH kada mu je saopćeno da više nema pravo ulaziti na teritoriju naše države. Ipak, na kraju mu graničari BiH dopustili da napusti BiH i formalni prelazak preko granice registriran je 1.3. 2021. godine, u 21 sat i 30 minuta.

Ali zbog čega je Snežić dolazio u BiH samo dva dana prije početka velike međunarodne akcije u okviru koje je MUP Republike Srpske pretresao kuće i stanove njegovih poslovnih partnera u Banja Luci i Prijedoru?

Slovenački pravosudni organi dostavili su sredinom februara Tužilaštvu BiH zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći. Ranije je, podsjećamo, Tužilaštvo BiH kojim rukovodi HDZ-u bliska glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, odlučilo da neće provoditi istragu protiv Roka Snežića i njegovih saradnika prijavljivanih za pranje skoro 50 miliona maraka i o tim je poslovima Istraga.ba detaljno pisala. No, za razliku od pravosudnih organa BiH, Slovenci su se odlučili na akciju. Tužilaštvu BiH su dostavili zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć koje je, potom, svu dokumentaciju pristiglu iz Slovenije, proslijedilo tužilaštvima RS.

“Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“ Krivičnog zakonika Republike Srpske. Pretresi lokacija vrše se kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privrednog društva u Banjaluci”, saopšteno je jutros iz MUP-a RS.

U saopštenju MUP-a RS je dalje navedeno da su ove osobe osumnjičene da su izvršili više krivičnih djela na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra. Istovremeno, slovenačka policija pretresa Snežičeve objekte u Sloveniji.

Istraga.ba je, podsjećamo, u januaru ove godine objavila brojne dokaze o sumnjivim poslovima ove grupe povezane sa Snežičem, inače velikim prijateljem slovenačkog premijera Janeza Janše.

Iako je posjedovalo sve dokaze o pranju oko 47 miliona maraka i utaji preko četiri miliona maraka poreza Tužilaštvo BiH nikad nije podiglo optužnicu protiv tri bh. državljanke povezane sa Rokom Snežičem koji je protjeran iz BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA u maju 2019. godine podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dijane Đuđić, Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević i pravnog lica Govinda d.o.o. Brčko. Od tada Tužilaštvo BiH kojom rukovodi hrvatska državljanka Gordana Tadić nije našlo “elemente” za podizanje optužnice protiv prijavljenih niti je ikada saslušalo Roka Snežiča, osuđivanog perača novca koji je, zapravo, glavni organizator sumnjivih transakcija uglavnom obavljanih preko OTP banke čiji je suvlasnik ruski oligarh Megtet Rahimkulov.

alt

Prijedorčanka Dijana Đuđić bliska je prijateljica Roka Snežiča koji je posljednjih godina intenzivirao svoje poslove u Banja Luci. Na Snežičev nagovor ona je angažovala svoje prijateljice da u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji otvore račune preko kojih je transferisano oko 25 miliona eura novca nepoznatog porijekla. Jedan dio tog novca, objavljivali su mediji ranije, završio je na računu Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. No, to je bila samo jedna sumnjiva transakcija. Istraga.ba u posjedu je svih dokaza o ovom međunarodnom kriminalu koje Tužilaštvo BiH ne želi procesuirati.

Priča počinje u ljeto 2013. godine kada slovenački državljanin Jože Polčnik u Brčkom osniva firmu Govinda d.o.o. Za direktoricu je imenovana Jelena Sladojević. Osim nje u toj firmi niko nije bio zaposlen. U julu 2013. godine Govinda u Austriji, u Sparkasse banci, otvara račun kojim je pravo raspolaganja preneseno na Tanju Došen-Subotić koja je u tom trenutku bila i odgovorno lice u pravnom licu “Usluge odšteta” Banja Luka.

alt

U istom perodu u Baja Luci je osnovana i kompanija “Isplata odšteta” d.o.o. Banja Luka. Osnivač je bila Lidija Zrnić, a kao odgovorno lice prijavljen je Bojan Zrnić. Međutim, u sudskom registru je tada, kao prokurista, navedeno ime – Rok Snežič.

alt

Upravo je biznis sa isplatama odšteta bilo osnovno zanimanje Roka Snežiča, presuđivanog perača novca u Sloveniji koji je kaznu izdržavao u istoj ćeliji sa premijerom Janezom Janšom. Danas pitamo Tanju Subotić Došen da li je i njeno preduzeće osnovao Rok Snežič.

“Molim vas, ne odgovaram na pitanja novinara”, kazala nam je prije nego je prekinula vezu.

Kako god, Tanja Subotić Došen je od 1. jula 2013. godine bila ovlašteno lice za raspolaganje računom brčanske firme Govinda (koju je osnovao slovenački državljanin Jože Polčnik), a koji je otvoren u Sparkasse banci u Austriji. Ona je tim računom raspolagala do jula 2016. godine kada je taj posao formalno preuzela Jelena Sladojević. U okviru istrage Europola utvrđeno je da je na taj račun, otvoren u Austriji, od jula 2013. do aprila 2017. godine uplaćeno 15 miliona eura. Najveća uplata, ukupno 9,4 miliona eura, bila je sa računa firme “Romis” iz Slovačke. Uplate su vršene na osnovu fiktivnih faktura koje je izdalo preduzeće Govinda registrovano u Brčkom. Osnivač preduzeće Romis Slovačka je off shore kompanija Ayiaco Holdings Limited registrovana na Kipru.

alt

Osim u ovoj firmi na Kipru, Marija Kulichova bila je odgovorno lice i u nekoliko kompanija registriranih u Slovačkoj, gdje je, također, bila registrirana i firma Romis sa čijih je računa uplaćeno 9,4 miliona eura na račun firme Govinda registriranoj u Brčkom.

alt

Kao što se može vidjetu u ovom registru, Kulichova je bila odgovorna osoba i u pravnom licu Chalom. Zbog čega je to bitno? Naime, prema pisanju slovenačkih medija, tokom 2016. godine bivši župan Općine Zavrč Miran Vuk je svoju imovinu prenio na firmu Chalom iz Slovačke. Upravo je Miran Vuk, zajedno sa svojim bratom Romanom, bio jedan od osnivača firme RSI d.o.o. u Banja Luci.

alt

Pogledate li u sudskom regitru ID broj, vidjet ćete da  je u pitanju  broj 440293418009. Dakle, u pitanju je ID broj Vukove kompanije RSI d.o.o. Banja Luka.

alt

Identičan ID broj kasnije je koristila firma “Isplata odšteta” Banja Luka gdje je direktor bio – Rok Snežič, a kao osnivač se pojavljuje Bojana Zrnić.

alt

Evidentno je, dakle, da su braća Miran i Roman Vuk u Banja Luci imali direktnu poslovnu vezu sa Rokom Snežičem, savjetnikom slovenačkog premijera Janeza Janše koji, opet, nije skrivao svoje prijateljstvo sa Miranom Vukom.

alt

Janez Janša i Miran Vuk

Osim toga, slovenački mediji su ispred središta Janšine stranke uspjeli snimiti skupocjeni Maserati bh. registarskih oznaka. Automobil je bio registriran na Lidiju Zrnić, formalnu osnivačicu pravnog lica “Isplata odšteta” Banja Luka u kojem je direktor bio Rok Snežič, a koje ima isti ID broj kao i kompanija RSI koju su osnovali braća Miran i Roman Vuk.

alt

automobil Lidije Zrnić ispred Janšinog SDS-a

Miran Vuk je, rekosmo, 2016. godine svoju imovinu prebacio na slovačku firmu Chalom kojom je formalno upravljala Maria Kulichova. Firma Chalom povezana je i sa kompanijom Romis Slovakia koja je uplatila 9,4 miliona eura na račun firme Govinda d.o.o. Brčko. Računima te firme, preko kojih je, računajuči i druge uplate, ukupno  prebačeno 15 mliona eura, raspolagale su Banjalučanke Tanja Subotić Došen i Jelena Sladojević. No, gdje je završio novac?

Prema policijskim dokumentima, Tanja Subotić Došen je sa računa Govinde otvorenim u Austriji “posudila” sama sebi 9,6 miliona eura, dok je 1,1 milion eura podigla u kešu i tom novcu se gubi svaki trag. Jelena  Sladojević je, pak, sama sebi isplatila dobit u iznosu od 3,2 miliona eura. Osim toga, Sladojevićeva je isplatila i 15 hiljada maraka na račun Dijane Đuđić, Prijedorčanke koja se kasnije pojavljuje kao donator Janšine stranke SDS. Treba napomenuti da se firma Govinda d.o.o. Brčko do 2016. godine zvala Cjevovar d.o.o. Osnivač je, naravno, bio slovenački državljanin Jože Polčnik. Sve tri bh. državljanke imale su račune u Austriji preko kojih je novac kasnije prebacivan u Sloveniju. Na privatni račun Jelene Sladojević otvoren u Austriji uplaćeno je ukupno 4,12 miliona eura. Ovlaštenje za raspolaganje po ovom računu imala je Dijana Đuđić. Prema podacima istražnih organa, Jelena Sladojević i Dijana Đuđić novac su uvijek podizale dan nakon uplate, a u banci su tvrdile da potiče od njihovog biznisa u IT sektoru. Dijana Đuđić je račune imala i u OTP banci u Mađarskoj. Na ta četiri računa ukupno je uplaćeno 2,9 miliona eura. Novac na njene račune uplaćen je sa računa pravnih lica Varteck Bojan Savanović Szolgaltato (1,4 miliona eura), Alius Production SRO Bratislava, Bismark d.o.o. Maribor, Eleka A.S. i kompanije Rohtrech. Dio ovog novca, 450 hiljada eura, završio je na računu Janšinog SDS-a, ali je vraćen nakon što su slovenački mediji otkrili ovu uplatu. Nakon toga pokrenuta je velika međunarodna istraga o pranju novca i SIPA je u maju 2019. godine podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Jelene Sladojević, Tanje Subotić Došen i Dijane Đuđić. Od tada se ova prijava kiseli u ladici Tužilaštva BiH.

(Tekst prenosimo integralno sa portala Istraga.ba)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...