SITUACIJA JE ALARMANTNA: Vlada RS-a objavila da je rast broja novooboljelih za 100 posto veći i da uskoro...

Upozorenje je upućeno građanima zbog dosta mlađih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom i koji razvijaju tešku kliničku sliku te da se ponovo vraćaju na hospitalizaciju nakon što su bili upućeni na kućno liječenje.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 0

Na današnjoj pres-konferenciji Vlade Republike Srpske istaknuto je kako se epidemiološka situacija u RS pogoršala, posebno u Banjoj Luci, odnosno za 100 posto je veći rast broja pozitivnih na koronavirus u odnosu na prošle sedmice.

Kako je saopćeno, u Banjoj Luci je samo danas 121 novozaražena osoba koronavirusom. Zabrinjavajuće je da je stalno povećan broj pacijenata u svim ambulantama, službama hitne pomoći širom RS, a pacijenti razvijaju sve težu kliničku sliku. Istaknuto je da temperature traju deset i više dana te da se pacijenti svakodnevno moraju liječiti u Covid-ambulantama, dok je veći broj pacijenata upućen u UKC RS.

Sa pres-konferencije je poručeno da građani ne poštuju epidemiološke mjere, a da se u Domu zdravlja Banja Luka javila bojazan da će biti ugrožen proces vakcinacije.

Upozorenje je upućeno građanima zbog dosta mlađih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom i koji razvijaju tešku kliničku sliku te se ponovo vraćaju na hospitalizaciju nakon što su bili upućeni na kućno liječenje.

Kako je navedeno, u UKC-u RS imaju zajednički stav da će u toj ustanovi, ako se građani ne budu pridržavali epidemioloških mjera, biti onemogućeno da pružaju usluge pacijentima koji boluju od drugih bolesti.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković poručio je da će, ako se nastavi trend pogoršane epidemiološke situacije, biti uvođenja novih mjera, a da će se postojeće danas razmotriti. I Zeljković je rekao da, da bi uspješno tekao proces vakcinacije, nije poželjno da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije te je i on naglasio da sve veći broj mladih ljudi razvija težu kliničku sliku.

Kako prenosi N1, sutra će Štab razmatrati nove odluke, a opcija je ukidanja dvoranskih takmičenja, muzike uživo…

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić naglasio je kako se razmatra ponovno vraćanje posla od kuće gdje god je to moguće.

Komandant Štaba Radovan Višković uputio je, također, pismo lokalnim zajednicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...