VUČIĆ I LAJČAK BEZ KONKRETNOG POMAKA; VUČIĆ: "Spremni smo za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u Briselu". LAJČAK: „Status quo nije održiv..."

Vučić je naglasio da će Srbija insistirati na potpunom provođenju sporazuma potpisanog u Bruxellesu.

  • Regija

  • 03. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada god bude pozvana u Brisel".

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili djelimično zadovoljstvo, za obje strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom.

Kompromisno rješenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, kazao je.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u pregovorima, u želji da se postigne rešenje“, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do tog kompromisnog dogovora.

„Jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor i da time budu zadovoljne obe strane, nego da se ide sa ishitrenim rešenjima“, kazao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanog u Briselu.

„I na Zajednici srpskih opština i na svemu onome što nije ispunjeno a što je trebalo da bude ispunjeno još od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze u potpunosti ispunila, i to sam izneo bezbroj puta predstavnicima prištinske strane i svima u Briselu“, kazao je Vučić.

Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU nema interes da održava „status kvo“.

„Ovo je moja treća posjeta u ovom svojstvu. Posljednja je bila preij pet meseci, želio bih da dolazim češće, ali kao što znamo pandemija nije to omogućila. Bio sam u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora na Kosovu, kako bih razgovarao o dijalogu, i da upoznam sagovornike o progresu u dijalogu od jula prošle godine“, kazao je Lajčak.

Ponovio je da je dijalog ključ za obje strane kako bi se napredovalo do rješenja.

„Status quo nije održiv. Srbija je napredovala u evrointegracijama i dijalog je ključ za dalji put ka članstvu. U Prištini sam poslao istu poruku – države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi kontruktivno i u dobroj veri“, naglasio je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...