ANTO DOMIĆ, DOGRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA: "Zalažemo se za rotaciju na ključnim pozicijama"

"Zahtjev za rotacijom Hrvati ističu već dulje vrijeme, no za sada nije bilo većine za promjenu Statuta. Međutim, Hrvati ne odustaju od toga cilja te će na realizaciji istoga raditi i u razdoblju koje je pred nama", kazao je dogradonačelnik Brčkog Anto Domić.

  • Politika

  • 03. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 0

Dogradonačelnik Brčkog i član Predsjedništva HDZ-a BiH Anto Domić navodi kako je predstavljanje Hrvata u izvršnoj vlasti adekvatno i sukladno onomu što je i propisano, a i očekivanjima. Situacija je takva da u izvršnoj vlasti Hrvati imaju zamjenika gradonačelnika, tri šefa odjela, a gradonačelnik ima dva savjetnika koja dolaze iz hrvatskog naroda. Ukupno gledajući, od 15 članova Vlade Hrvati imaju četiri.

- Mi smo zadovoljni jer je otprilike takva i postotna zastupljenost stanovnika na prostoru Distrikta - kazao je Domić.

U kontekstu koraka koje treba povući, Domić je naveo kako postoji potreba da sva tri naroda obnašaju najviše političke pozicije u Distriktu, a otuda i uporni zahtjevi Hrvata da se uspostavi sustav rotacije u smislu da za svaki izborni ciklus na ključnim pozicijama dođe do rotacija. Taj zahtjev Hrvati ističu već dulje vrijeme, no za sada nije bilo većine za promjenu Statuta. Međutim, Hrvati ne odustaju od toga cilja te će na realizaciji istoga raditi i u razdoblju koje je pred nama.

- U pravilima imamo određene zaštitne mehanizme za tri konstitutivna naroda, ali ovo bi trebalo uraditi zbog određenih političkih odnosa, kao i zbog lakšeg formiranja vlasti nakon izbora - objasnio je Domić.

U kontekstu ekonomskih, kao i tema iz svakodnevnog života, poput obrazovanja, Domić navodi kako su otprilike pravila stvorena za podjednako tretiranje svih naroda.

-Zbog svoje brojnosti mi smo često u situaciji da nismo u mogućnosti realizirati i konzumirati do kraja ova prava. Primjerice, u obrazovanju postoje pravila da djeca svih triju naroda izučavaju svoj materinski jezik te se shodno tome nabavljaju udžbenici na trima jezicima koji zadovoljavaju nastavne planove i programe. No broj Hrvata koji radi u sustavu nastave mnogo je manji pa onda u svakodnevnom prakticiranju kroz druge predmete dominiraju drugi jezici - objasnio je Domić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...