SKANDALOZNO: Kinezi greškom objavili tajni dokument i razotkrili monstruozne planove, evo šta žele učiniti sa muslimanima Ujgurima…

Sada možemo čekati novi napad kineske diplomatije, koja će tvrditi da je sve to laž, da nije istina da steriliziraju žene u Istočnom Turkestanu, iako je više nego dovoljno informacija o zlodjelima Pekinga već izašlo navidjelo. 

  • Svijet

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 3

Neka postepeno mijenjaju svoje razmišljanje i razumijevanje te transformiraju svoje vrijednosti i poglede na život promjenom okoline i radom.

Riječ je o citatu iz dokumenta "Nankai Report", izvještaja koji je izradio Kineski institut za bogatstvo i ekonomiju na Univerzitetu Nankai. Tekst je greškom objavljen na mrežnim stranicama u ljeto prošle godine (izrađen je godinu dana ranije), ubrzo je uklonjen, ali ga se dr. Adrian Zenz ipak dokopao i tako došao do ključnih informacija za svoju analizu "Prisilni rad i nasilno raseljavanje u Xinjiangu", koji je u utorak objavilo američko promišljalište "Jamestown Foundation". "Nankai Report" otkriva informacije o planovima kineske vlade da raseljavanjem radne snage muslimanske ujgurske manjine u zapadnoj pokrajini Xinjiang (Istočni Turkestan) oslabi koheziju te zajednice.

"Nankai Report" donosi "snažne i mjerodavne dokaze o prisilnim novačenjima velikog opsega u sklopu preseljenja radne snage i za shvatanje prirode takvih transfera u druge pokrajine". Navodi da su ti transferi - a riječ je o 1,6 miliona ljudi - namijenjeni "smanjenju troškova rada za kompanije", piše dr. Zenz u svom dokumentu. I dodaje kako "Report" u potpunosti razotkriva da je projekt "ublažavanja siromaštva" u toj regiji doveo do izuzetno negativnog ishoda.

Potvrđuje se da je država poduzela drastične kratkoročne mjere smještanja mnogih Ujgura u "centre za odgoj i obuku", što je eufemizam za logore za preodgoj. "Report" doslovno navodi da su transferi radne snage dugoročna mjera s ciljem "asimilacije", "smanjenja gustoće naseljenosti Ujgura" te "ublažavanja utjecaja religije". Sve to treba, razumljivo, provesti "tiho", bez ikakve potrebe da se pretjerano obznanjuje na međunarodnom nivou.

Posebno je interesantan podatak o "smanjenju troškova rada" za kompanije, što, prevedeno, znači da je riječ o prisilnom radu za koji se u pravilu ne plaća. A da bi mogli organizirati prebacivanje ljudi, prvo su seljacima i stočarima, Ujgurima, oduzeli pravo na zemlju i stada kako bi ih, naglašava dr. Zenz, "oslobodili" da mogu postati radnici u industriji (u skladu s tezom koja je vrijedila u svim komunističkim režimima da je potrebno ojačati radničku klasu).

Iako to ovi nisu tražili, ali to ne brine pretjerano arhitekte "preseljenja naroda" (ako to nekoga podsjeća na 1990-e na području bivše Jugoslavije, ima pravo). Uporedo se provodi proces dovođenja 300.000 Han Kineza u pokrajinu do 2022. godine, koji bi preuzeli utjecajne pozicije i tako "optimizirali populacijsku strukturu južnog Xinjianga".

Problem s "teroristima"

Kako se u svakom dobro osmišljenom planu pojave nepoznanice, tako su i kineski komunisti naišli na neke. Naime, negativna propaganda o Ujgurima kao "opasnim teroristima" imala je pretjerano jak utjecaj pa se u nekim pokrajinama dogodilo da ih tvornice nisu htjele primiti zbog "sigurnosnih razloga". Pa je uslijedila kampanja u kojoj se tumačilo da nisu svi Ujguri teroristi ili bundžije. Pomnija analiza projekta kineske vlade, koju su proveli u Memorijalnom muzeju holokausta u SAD-u, zaključila je da je riječ o barem dva zločina protiv čovječnosti.

A to nije daleko od definicije genocida kojom je bivši američki državni sekretar Mike Pompeo, posljednjeg dana na službi, opisao kinesku politiku u Xinjiangu. Administracija Joea Bidena dosad nije promijenila tu karakterizaciju. Sada možemo čekati novi napad kineske diplomatije, koja će tvrditi da je sve to laž, da nije istina da steriliziraju žene u Istočnom Turkestanu, iako je više nego dovoljno informacija o zlodjelima Pekinga već izašlo navidjelo. 

(SB/JL)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...