OHR USTALASAO U GORAŽDU: Fejzić tvrdi da Inzko ništa nije poništio, a Velić najavljuje KRIVIČNE PRIJAVE

"Samo u afričkim, azijskim i latinoameričkim zemljama manjina može vladati većinom", tvrdi Fejzić.

  • Društvo

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 0

Uprkos tome što je visoki predstavnik Valntin Inzko dao svoje mišljenje kako su odluke o smjeni predsjedavajuće Skupštine BPK Daliborke Milović, potpredsjednice Edite Velić i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin ništavne, potpredsjedavajući Skupštine BPK Edim Fejzić tvrdi da OHR nije poništio nikakvu odluku.

- On je samo dao svoje mišljenje. On nije upotrijebio bonske ovlasti. Visoki predstavnik godinama to ne radi. Mogu samo komentarisati jednu činjenicu, a to je da je za potpuno istu stvar dao potpuno drugo mišljenje. Gotovo identične stvari su se dešavale u TK i BPK - kazao je Fejzić za "Oslobođenje". 

BLOKADA KANTONA

Podsjećamo, nakon što je 5. februara prekinuta deveta sjednica Skupštine BPK zbog toga što su predsjedavajuća, potpredsjedavajuća i Klub srpskog naroda pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zbog najavljenih smjena, upravo je Fejzić sazvao 10. vanrednu sjednicu. Na toj sjednici, na kojoj su bili prisutni samo zastupnici parlamentarne većine, izglasane su spomenute smjene, koje je Inzko proglasio ništavnim, piše "Oslobođenje".

- U članu 10. Poslovnika o radu Skupštine BPK piše da, ako predsjedavajući neće ili ne može da sazove sjednicu, u tom slučaju saziva jedan od potpredsjednavajućih. Ako nema ni njega, onda se ovlašćuje najstariji poslanik da on može sazvati sjednicu. Oni nemaju uporište u tom svom tumačenju. Mislim da su dali pogrešno tumačenje. Mislim da su, jednostano, donijeli sve te odluke. Ako OHR misli da oni trebaju da ovdje vladaju i donose zakone, i manjina ovdje sa Daliborkom Milović, koja 16 godina blokira rad ovog kantona, nek' izvole i neka to nastave raditi. Nema niko pravo blokirati rad ovog kantona.

Zar Klub Srba može pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na donošenje odluke o imenovanju Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine Kantona? Pri tome su Bošnjaci najbrojniji u Skupštini BPK, jer ih ima 18. Gdje piše da je to vitalni nacionai interes srpskog naroda ako Bošnjaci biraju svog člana rukovodstva? To može samo tumačiti Ustavni sud, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koje nije popunjeno i sigurno neće biti popunjeno do kraja mandata. Nekome je cilj da uporno blokira rad većine u BPK. Ako neko misli da manjina treba da vlada i donosi zakone, neka izvoli. Nas 14 ili 15, koliko nas ima u većini, povući ćemo se i neka ovih 10 ili 11 poslanika vladaju. To nije zabilježeno u demokratskom svijetu, barem ne u proevropskim zemljama. To može biti samo svojstveno nekim afričkim, azijskim i latinoameričkim zemljama, nikako visokodemokratičnim zemljama kao što je BiH u srcu Evrope - ističe Fejzić.

OČAJNIČKE IZJAVE

Predsjedavajuća Skupštine Daliborka Milović tvrdi kako ona ništa nije blokirala.

- Niko ovdje ne pokušava blokirati nikoga nego samo poštovati ono što u Ustavu stoji. Što se tiče izjava gospodina Fejzića koje je davao 23. decembra nakon mog imenovanja za predsjedavajuću, mislim da su to očajničke izjave i on mora biti svjestan da će snositi posljedice za postupke koje je uradio. Jasno je rečeno, a to stoji i u Poslovniku, da gospodin Fejzić nije imao nikakva ovlaštenja da zakaže sjednicu niti da potpiše akte koji su donijeti na 10. vanrednoj sjednici, koja je ništavna i ne proizvodi nikakva pravna dejstva - kazala je Milović.

Ona je prokomentarisala i pismo koje je jučer uputio OHR.

- Komentar OHR-a je za mene očekivan, jer sam ja sve vrijeme u Skupštini i javnosti govorila da niko ne može biti iznad Ustava i zakona i da se moraju poštovati procedure. Međutim, parlamentarna većina je odlučila da radi nasilu i desilo se to što se desilo. Međutim, oni se moraju vratiti u okvire Ustava i zakona, jer sve suprotno što budu radili, dovešće do još većih posljedica u BPK - dodala je Milović.

Potpredsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić ističe da je OHR dao isto tumačenje koje su davale i smijenjene zvaničnice.

- Budući da je spomenut i budžet, za čije je usvajanje održna godišnja sjednica Skupštine, koji je sada ništavna, kao i ostala akta koja su usvojena na toj godišnjoj sjednici, očekujemo da predsjedavajuća Daliborka Milović ponovo zakaže godišnju skupštinu, da njome predsjedava, kako bi ponovo razmotrili budžet i sve ostale dokumente. Vraćamo se na situaciju od 5. februara, kada je pokrenut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i kada je savjetovano da se sve ostale procedure u vezi sa smjenama zaustave, da se baziramo na esencijalne dokumente poput budžeta. Mi sada moramo ponovo usvojiti budžet s obzirom na to da je osoba koja ga je potpisala, zloupotrijebila svoju funkciju - napomenula je Velić.

KRIVIČNE PRIJAVE

Ona je najavila i podizanje krivičnih prijava protiv osoba koje su BPK dovele u sadašnju poziciju.

- Svi akteri, koji smo bili na istom stajalištu da se nije radilo u skladu sa procedurama, poduzećemo određene korake protiv osoba koje su zloupotrijebile svoj položaj, kao i protiv onih koji su pogrešno tumačili Ustav BPK i zakone. Pod krivičnu odgovornost prvo podliježe sekretar Skupštine, koji je zanemario procedure o kojima je OHR govorio, a koje su jasno propisane Poslovnikom i Ustavom - dodala je Velić.

Mišljenje o OHR-ovom dopisu Skupštini BPK pokušali smo dobiti i od ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, kao i od predsjednika Kantonalnog odbora SDA BPK Mirsada Žuge, ali se nisu javljali na naše pozive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...