ČOVIĆEV PORTAL NAPAO KOMŠIĆA: "U razgovoru sa Schmidtom zalagao se za protuustavna rješenja"

Mostarski portal HMS, blizak HDZ-u Dragana Čovića, objavio je vijest kako je član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao danas s njemačkim političarom Christianom Schmidtom, vjerovatno novim šefom OHR-a u BiH, i da se tom prilikom zalagao za nametanje protuustavnih rješenja u vezi s Izbornim zakonom.

  • Politika

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 8

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Komšić je izrazio stav o potpunoj prihvatljivosti onakvih građanskih izbornih principa za Bosnu i Hercegovinu kakvi vrijede u njemačkom i hrvatskom izbornom zakonodavstvu, saopćeno je iz Ureda Željka Komšića, koga HMS predstvalja kao osobu kaja je personifikacija "političkog ugnjetavanja i obespravljivanja hrvatskog naroda u BiH",

HMS piše da se Komšić poslužio jednom ozbiljnom manipulacijom uspoređujući ono što se ne može dovoditi pod zajednički nazivnik, jer je Komšić, navodno, zanemario ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata.

- Komšić, također, djeluje protuustavno, jer svojim političkim djelovanjem radi na dokidanju načela konstitutivnosti naroda, što je razvidno iz presuda Ustavnog suda BiH u kojima je jasno i nedvosmisleno naznačeno da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo Ustava BiH - piše Čivićev portal iz Mostara.

HMS zamjera Komšiću što načela građanskog izbornog modela na principima jedan čovjek – jedan glas zagovara na federalnom i državnom nivou vlasti dok od ovog modela, čiji je istaknuti zagovaratelj, naglo odustaje u onim područjima gdje su Bošnjaci manjina (npr. u Mostaru).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...