TURKOVIĆ U ZVANIČNOJ POSJETI ALBANIJI: "Vrijeme je da Evropska unija zauzme strateški pristup našem regionu"

Potpredsjednica Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravi u službenoj poseti Albaniji, gdje se danas sastala sa ministricom za Evropu i vanjske poslove Oltom Xhackom, javlja Anadolu Agency (AA ).

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 1

Poslije sastanka održanog u sjedištu Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Albanije, Xhacka i Turković u zajedničkoj izjavi za medije naglasile su da su razgovarale o povećanju saradnje dvije zemlje, procesu evropskih integracija i drugim pitanjima.

Ministrica Xhacka izjavila je da Albanija snažno podržava jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njen proces integracije u NATO i Evropsku uniju.

"Dogovorili smo se da ćemo nastaviti politički dijalog i intenzivirati ga povećanjem kontakata na visokom nivou. Pozdravila sam odluku BiH da uskoro otvori rezidencijalno predstavništvo u Tirani i s Turković sam podijelila našu želju da uzvratimo otvaranjem predstavništva u BiH u bliskoj budućnosti. Uvjerena sam da će ova akcija poslužiti kao konkretan korak za unapređenje naših odnosa“, rekla je Xhacka.

Ona je istaknula da vjeruje da saradnja Albanije i BiH ima veliki potencijal, koji je još neiskorišten.

“Ima mnogo prostora za stvaranje još neiskorištenih ekonomskih i trgovinskih veza za povećanje investicija, ali i za povećanje razmjene uopšte između naših zemalja i naroda“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, dijele isti stav da su nacionalne zajednice most za oživljavanje prijateljstva između dvije zemlje.

"Ovo je važan trenutak za naše zemlje u pogledu zajedničkih težnji da se približe Evropskoj uniji. Albanija je na pragu otvaranja pregovora o članstvu, dok BiH čeka da dobije status kandidata. Vjerujem da je vrijeme da Evropska unija zauzme strateški pristup našem regionu, shvatajući moć koju san o evropskim integracijama ima u transformaciji i razvoju regiona“, kazala je Xhacka.

Ministrica Xhacka je dalje naglasila da je stav Albanije u skladu sa stavom saveznika, protiv svakog pokušaja destabilizacije i separatističke retorike i kao podrška primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Razumijevajući specifičnosti situacije u BiH, zamolila sam ministricu da razmotri mogućnost pronalaženja konkretnog rješenja za neke probleme povezane s Kosovom, poput potrebe za priznavanjem dokumenata ili potrebe za olakšavanjem viznih postupaka. Uvjerena sam da će ova rješenja biti od koristi cijelom regionu, ali i samoj Bosni i Hercegovini, promovisanjem razmjene i trgovine", istaknula je Xhacka.

Turković: Posvećeni smo održavanju dobrosusjedskih odnosa

Ministrica Turković izjavila je da visoko cijeni podršku Albanije, s kojom postoji zajednički cilj integracije u Evropsku uniju (EU).

“Posvećeni smo održavanju dobrosusjedskih odnosa koji su svakako karakterisali dijalog na Balkanu, kao i bilateralnim sastancima i bez ikakvih uslova. Regionalna saradnja u tom pogledu ostaje ključni i nezamjenljivi faktor na našem putu ka Evropskoj uniji. O svima nama i od vanjske politike Bosne i Hercegovine zavisi da promovišemo mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u našoj regiji, kao i jačanje regionalne saradnje kroz izgradnju povjerenja i jačanje u regiji i postizanje strateških ciljeva i punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, rekla je Turković.

Naglasila je da put ka EU ne može biti zamijenjen te da postoji posvećenost uklanjanju svih prepreka koje ometaju ekonomski razvoj.

"Rješenje naših problema, uzimajući u obzir naše susjede, vidimo u tom kontekstu. Vjerujem da će nam ovaj okvir omogućiti da riješimo postojeće probleme. Nažalost, uprkos našim opredjeljenjima i naporima da ih riješimo, nismo imali priliku zato što u Bosni i Hercegovini imamo političku scenu koja zahtijeva konsenzus tri etničke grupe. Ali, ovim modelom čvrsto vjerujemo da ćemo uskoro moći riješiti te probleme“, kazala je Turković.

Prema njenim riječima, regionalna ekonomska integracija je ključna za transformaciju zapadnog Balkana.

Ministrica Turković su odvojeno primili i predsjednik Albanije Ilir Meta i predsjednik Skupštine Albanije Gramoz Ruçi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...