BOLJE NEGO IZ PEKARE: Subota je, idealan dan za domaće kifle o kojima će se dugo govoriti (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 0

SASTOJCI

250 ml mlijeka

1 kašičica šećera

40 g svježeg kvasca

500 g glatkog brašna

500 g oštrog brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 jaja

2 jogurta (2 x 200 g)

3 kašike šećera

3 kašike ulja

1 kašičica soli

Za preljev:

voda i sol

ili 1 žumance i malo slatkog vrhnja

ili 3 kašike brašna, 2 kašike soli i 6 kašika vode

PRIPREMA

U jednu posudu sipajte toplo mlijeko i dodajte kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Sastojke dobro pomiješajte i ostavite 5-10 minuta na toplom mjestu da smjesa nadolazi.

U veliku zdjelu stavite obje vrste brašna i redom dodajite prašak za pecivo, šećer, ulje, sol, jogurt i lagano umućena jaja.

Na kraju dodajte i nadošli kvasac i mijesite rukom ili kuhinjskom mašinom dok se ne stvori glatko, kompaktno tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i premijesite još malo.

Po potrebi, ako se lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u veću najlonsku vrećicu. Zatim istisnite zrak te je zavežite i stavite u frižider na najmanje 4 sata.

Nakon tog vremena, tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i podijelite. Jednu polovicu vratite u vrećicu i u frižider, a od druge formirajte kifle (od pola tijesta ćete napraviti kifle koje će vam napuniti jedan veliki pleh od rerne).

Tijesto podijelite na komadiće iste veličine. Pripremite jedan pleh obložen pek-papirom, valjak za tijesto ili malu oklagiju i jednu šoljicu s vodom i kistom.

Od komadića tijesta formirajte male loptice, malo ih uvaljajte u brašno i stavite na stranu.

Zatim pomoću male oklagije ili valjka za tijesto svaku lopticu tanko razvaljajte u obliku ovala. Pobrašnite slobodno ako vam se tijesto prilikom valjanja lijepi za podlogu. 

Svaki oval premažite samo malo vodom, čvrsto zarolajte (način pogledajte u videu) i redajte u pleh. Kad ste napunili pleh, prekrijte kifle i ostavite ih 15-20 minuta da nadođu.

U međuvremenu zagrijte rernu na 230 stepeni gornji/donji grijači i pripremite vrstu premaza koja vam se dopada.

U prvoj i tradicionalnoj varijanti kifle ćete nakon što su nadošle i kratko prije pečenja pošpricati vodom i posuti solju.

Kifle pecite na 230 stepeni 12-14 minuta. Ako vam se desi da kifle brzo potamne s gornje strane, samo ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite da pečete najmanje 11 minuta. 

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...