ZBOGOM EUROSONGU: Još jedna zemlja napustila Pjesmu Eurovizije, razlozi su političke prirode

Popularno evropsko takmičenje za Pjesmu Eurovizije treba da bude održano u maju u Holandiji, pobjednici prethodnog takmičenja.

  • Kultura

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 1

Armenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Pjesme Evrovizije zbog političke krize u zemlji, nastale poslije vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je armenska javna televizija.

„Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućavaju učešće Armenije“, objavila je armenska javna televizija na svom Twitter nalogu.

Popularno evropsko takmičenje za Pjesmu Evrovizije treba da bude održano u maju u Holandiji, pobjednici prethodnog takmičenja.

Armenija prolazi kroz turbulentan period od kada je u jesen 2020. godine izgubila rat s Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran da prihvati primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih dijelova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Armenija kontrolisala gotovo 20 godina, i formiran bezbjednosni pojas oko separatističke oblasti.

Od potpisivanja tog sporazuma, premijera osporava opozicija i optužuje ga za izdaju. Od prošle nedjelje i poziva generalštaba za ostavku Pašinijana, održane su brojne demonstracije.

Sukob oko Nagorno-Karabaha već se umiješao u Pjesmu Evrovizije 2016. godine, kada je armenska kandidatkinja Iveta Mukučija mahala zastavom separatističke republike i izazvala snažne kritike organizatora. U 2012. godini Armenija je bojkotovala takmičenje koje je te godine organizovao Azerbejdžan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...