BIDEN SPREMA ODGOVOR RUSIMA: Koordinacija zajedničkih interesa s EU, uključujući i ZAPADNI BALKAN

U telefonskom razgovoru između američkog predsjednika Joea Bidena i predsjedavajuće Evropske komisije Ursule van der Leyen lideri su se složili, između ostalog, da “koordiniraju zajedničke interese, uključujući Kinu, Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan.”

  • Svijet

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je u protekle četiri godine SAD sa brojnih međunarodnih pozicija, što je omogućilo Rusiji i Kini da povećaju svoj utjecaj, uključujući i Zapadni Balkan.

Novoizabrani američki predsjednik, demokrata Joe Biden, koji je dužnost preuzeo u januaru, najavio je povratak međunarodnog utjecaja SAD-a. U tom kontekstu je naglasio i podršku Evropskoj uniji i predanost popravljanju i revitalizaciji partnerstva između SAD-a i EU.

Kako je saopćeno nakon sastanka Van der Leyen i Bidena, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora u vezi subvencija proizvođačima aviona Airbus i Boeing.

Riječ je o sporu koji je već godinama predmet postupka u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Simbol svježeg početka

WTO je u oktobru prošle godine odobrio Evropskoj uniji uvođenje carina SAD-u zbog nelegalnih subvencija Boeingu u vrijednosti od četiri milijarde dolara.

Pretprošle godine je WTO odobrio SAD-u kompenzacijske carine zbog evropskih subvencija Airbusu na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

Sada su dvije strane objavile odluku o uzajamnom ukidanju tih carina nakon telefonskog razgovora predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i američkog predsjednika Joea Bidena.

“Kao simbol svježeg početka, predsjednik Biden i ja dogovorili smo suspenziju svih izvoznih carina u kontekstu spora Airbus-Boeing”, izjavila je Ursula von der Leyen.

Čelnici su razgovarali i o važnosti bliske saradnje SAD-a i EU kod suzbijanja pandemije COVID-19, jačanju globalne zdravstvene sigurnosti, razgovarali su o zalaganju za održivi globalni ekonomski oporavak, borbi protiv klimatske krize i jačanju demokratije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...