"SB" NA LICU MJESTA: U Sarajevu s radom počeo prvi Covid call centar, pogledajte detalje... (FOTO)

Otvorenju prvog ovakvog objekta prisustvovali su ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, direktorica JU Dom zdravlja Amela Kečo te koordinator projekta Ademir Spahić.

  • Vijesti

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 0

U Domu zdravlja Centar u Sarajevu danas je s radom počeo prvi Covid call centar koji će omogućiti građanima koji su pozitivni na koronavirus, direktan kontakt s ljekarima koji će im po potrebi dati uputstva o narednim koracima u liječenju.

Otvorenju prvog ovakvog objekta prisustvovali su ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, direktorica JU Dom zdravlja Amela Kečo te koordinator projekta Ademir Spahić.

U obraćanju medijima ministar Vranić naglasio je kako su otvaranjem ovog centra pacijenti dobili mogućnost da odmah dobiju adekvatan odgovor od ljekara.

- Ministarstvo zdravlja i Vlada KS su opredijeljeni da počnu mijenjati urušeni zdravstveni sistem. Novi menadžment je na zahtjev Ministarstva već u roku od pet dana obezbijedio call centar za pacijente iako smo na njega čekali duži period. Pacijenti su sada u mogućnosti dobiti odmah adekvatan odgovor od ljekara – naveo je Vranić.

Istaknuo je, također, kako će se u toku naredne sedmice otvoriti još jedan punkt za drive-in testiranje u općini Novi Grad, kao i call centar za hronične bolesnike.

- Planiramo otvaranje call centra za hronične pacijente kojima će se ponuditi mogućnost produženja terapije preko telefona. Želim naglasiti da će u toku naredne sedmice u Novom Gradu biti otvoren drive-in centar za testiranje. Jučer smo, također, reagovali u ambulanti na Saraj-Polju i proširili kapacitete u roku od tri sata i sada se u toj ambulanti ne stvaraju gužve – rekao je ministar.

Na kraju, Vranić je govorio i o problemu hroničnih pacijenata koji su zbog pandemije koronavirusa stavljeni u drugi plan.

- Apelujem na građane da ne zovu ovaj Covid centar ukoliko nisu pozitivini na koronavirus. Za hronične pacijente otvorit ćemo poseban centar koji će biti posvećen njima. Hronični pacijenti jesu problem, jer su bili zapostavljeni u vremenu pandemije. Kao što znate, Opća bolnica je već prošle godine otvorila sve ambulante, ali ona nema toliko kapaciteta. Mislim da KCUS nastavlja da radi samo hitne operativne zahvate te da su smanjili preglede. Apelujem na KCUS da otvori svoja vrata i da počne pregledati hronične pacijente – istaknuo je Vranić.

Prisutnima se obratila i direktorica JU Dom zdravlja KS Amela Kečo, koja je nedavno imenovana na ovu funkciju.

- Dobila sam podršku i ministra i premijera KS bez koje ne bih mogla ići dalje s obzirom na to da je Dom zdravlja imao dosta problema. Vezano za menadžment, ali i i za strukture koje su bile iznad javne ustanove. Moj je stav da mi nećemo gledati prošlost, već idemo naprijed. U ovom momentu imamo najgori val pandemije tako da su izazovi brojni. U ovih pet dana smo uspjeli iskoordinirati Covid-centre u KS te smo uveli rad po protokolu za sve centre i imenovali koordinatora za sve Covid-ambulante – navela je Kečo.

Na kraju je istaknula kako će se linije u ovom call centru za građane Ilijaša, Vogošće i Hadžića uspostaviti od ponedjeljka te je još jednom apelovala na građane da se pridržavaju mjera.

- Moram istaći da mi s jučerašnjim danom imamo 86 ljudi koji osplužuju Covid ambulante, a koji su u samoizolaciji. Tu smo prepolovljeni. Molim za strpljenje, jer pokušavamo da uspostavimo dosadašnji sistem koji nije funkcionisao – istaknula je Kečo, piše Klix.ba.

Prisutnima se obratio i koordinator projekta Ademir Spahić te je kratko naglasio kako je Vlada prepoznala da između domova zdravlja i vlasti mora postojati jedinstveno tijelo za koordinaciju.

Spahić je istaknuo kako je u saradnji sa Vladom KS i Zavodom za zdravstveno osiguranje KS trenutno odobreno i 500 testiranja u privatnim laboratorijima, što će omogućiti neprekidan lanac testiranja na području Kantona Sarajevo.

Na kraju, naglasili su kako svi građani zaraženi koronavirusom mogu kontaktirati call centar pozivom na broj telefona 081/920-333 te će tako stupiti u direktan kontakt s ljekarima koji će im po potrebi izdati uputnicu za PCR testiranje i dati uputstva o daljnjim koracima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...