OBJAVLJENO ŠTA JE NIKŠIĆ GOVORIO U STUDENTSKOM CENTRU ISLAMSKE ZAJEDNICE: "Ovu izjavu ne mogu potpisati iz političkih razloga čak i da..."

Zakon je koncipiran tako da se provedba ne može blokirati iz RS.

  • Politika

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 8

Kako su se pojavile razne informacije oko toga šta je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić govorio na sastanku u Studentskom centru Islamske zajednice, nakon brojnih poruka koje je dobio s pitanjem šta se zaista dešavalo, ovim putem objavljujemo pripremu Nermina Nikšića za ovaj sastanak, saopćio je SDP. Iz pripreme se jasno može iščitati šta je i kojim redoslijedom rečeno.

“Drago mi je da smo se okupili. Ovo je prilika da se pogledamo malo u oči. Hvala vam da ste tražili da govorimo otvoreno, pa i na tome što su do sada svi tako govorili. I ja ću govoriti otvoreno i potrošiti nekih desetak minuta. Neću se uklopiti u pet, ali i meni je ovo prilika da olakšam dušu i kažem šta mi je ma srcu.

Moram priznati da mi godi da ponekad dobijem patriotski certifikat jer sam u kampanji čas četnik, čas ustaša i ruski plaćenik, a i nakon kampanje kada zatreba botovi pokazuju zavidnu maštu.

Volio bih da budemo iskreni kako to uvaženi Reis reče i da otvoreno govorimo o problemu Srebrenice, povratnika, a isto tako i prema ostalim problemima u Bosni i Hercegovini. Hvala vam na pozivu jer se mi sigurno u ovim sastavu ne bi okupili.

Nekolicina ovdje prisutnih bili su na posljednjem sastanku u Srebrenici gdje sam se izvinio zbog sramote koju je prvo sebi, a onda i svima nama u SDP-u nanio Bego Bektić (ko bi to očekivao od čovjeka koji je proživio ono što je on).

Pitao sam tada Ćamila, Sadika i Zulfu da li sam ja ili SDP odstupio od dogovora i obećanja koje sam im dao na sastancima koje smo imali u Holiday Innu. Meni je dovoljna satisfakcija, njihov odgovor da nismo, a jasno mi je da će SDA i njeni plaćeni botovi to uvijek izvuči kada budu sebe pravdali, kao što je to u ponedjeljak na federalnoj TV ponovio Bakir Izetbegović govoreći eto kako je SDP u Srebrenici pomogao SNSD-u.

Drago mi je da hoćemo biti otvoreni, ali nije dobro da budemo jednostrani. Niko se nije ovdje očitovao o krađi glasova, kako 2018. godine, tako i sada u cijeloj BiH, a da ne kažem u Mostaru čak i u okviru liste Koalicije.

Da ne spominjem kako su krali SDP-u. Mogu vam sada bez problema dokazati da smo i sa ovim rezultatom mogli imati gradonačelnika koji nije iz HDZ ili bar da se rotiraju. Kako to ipak nije tema, samo ću ponaviti da ako hoćete jasno ću vam to dokazati.

Kad je u pitanju Srebrenica i ponuđeni tekst zajedničke izjave, ne znam ko je autor teksta, iako iz maila koji sam dobio ne vidim da je dostavljena ikome od učesnika, ali jeste Azri Efendić-Eminović i Zlatku Lagumdžiji.

Ne bih htio nikoga uvrijediti, ali izjava kao da je pisana samo da još jednom zamažemo oči tim ljudima i da ih još jednom svjesno prevarimo. Nije mi jasno da li želimo pomoći povratnicima ili želimo dodatno radikalizirati stanje. Tvrdnja “da se nije odustalo od dalje fizičke eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice” sigurno neće pomoći nijednom povratniku. Na stranu pitanje kako je moguće fizički eliminirati Islamsku zajednicu.

Posebno se nameće pitanje zašto o ovim političkim temama potpisujemo zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom. Koliko znam ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom.

Stranke mogu između sebe potpisati sporazume o saradnji i podršci vjerskoj zajednici ili zajednicama.  Možemo se čak obavezati da ćemo poduzeti određene političke korake na zaštiti prava vjerske zajednice, ali potpisivati sporazume o političkom djelovanju s vjerskom zajednicom to nije moguće. Mogu li onda sutra to uraditi i HDZ s katoličkom ili SNSD i SDS sa pravoslavnom?

Mislim da bi ovakav sporazum stranaka čiji su predsjednici Bošnjaci sa IZ-om bio novi udar – pucanj u Bosnu i Hercegovinu koji je može dokrajčiti, baš ovdje u Sarajevu. Ako stranke sa sjedištem u glavnom gradu potpišu jednostran politički sporazum sa IZ-om, to onda u potpunosti opravdava i potvrđuje argumentaciju neprijatelja države o Sarajevu kao bošnjačkom, a ne bosanskohercegovačkom glavnom gradu.

SDP je konkretno pomogao povratnike uvijek kad smo bili u vlasti. Vi znate da smo u vrijeme kad sam vodio Vladu osigurali 300.000 KM za obnovu Ferhadije u Banja Luci. Naravno da nisam dobio poziv za otvaranje jer ipak nismo svi ravnopravni kad je u pitanju odnos IZ.  U vrijeme te Vlade 2012. godine za načelnika Srebrenice izabran je Ćamil Duraković, pored ostalog zahvaljujući  pomoći vlade FBiH. Tada smo sjednicu federalne vlade održali u Srebrenici, pokrenuli projekte, doveli firme da otvore pogone i zaposle povratnike, donijeli zakone u kantonima da se povratnici mogu liječiti i kada se vrate u svoja mjesta. Organizirali smo instruktivnu nastavu iz bosanskog jezika za djecu povratnika. Kad ima političke volje može se i ne može to spriječiti ni vlast u RS.

Neću pitati zašto se ovo nije radilo od 2015-te godine do danas. Kao da sam imao vaša pitanja Reis ef na koja apsolutno imate pravo. Smatram kako moramo konačno pokazati da smo spremni sistemski riješiti pitanje povratnika, pa eto baš dobro da krenemo od Srebrenice.

SDP je pripremio i zajedno sa svojim partnerima iz Četvorke, ponudio Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu koji podrazumijeva izradu godišnjeg plana i programa razvoja i izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju. Novac se raspodjeljuje putem Ureda koji će voditi Srebreničani, a sve pod nadzorom Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Zakon je koncipiran tako da se provedba ne može blokirati iz RS.

Zakon sadrži niz konkretnih ekonomskih  mjera poput: refundiranja 50 posto doprinosa na plate za sve uposlene povratnike, ako bi se uključila federalna vlada može i 100 posto, što je značajno rasterećenje za poslodavce i privući će ih sigurno. Planirana je podrška u novčanim i materijalno-tehničkim sredstvima, te otkup proizvoda obrtnika i poljoprivrednika, sve u okviru godišnjeg plana i programa razvoja.

Predviđeno je besplatno zdravstvo u svim ustanovama čiji je osnivač KS; besplatno visokoškolsko obrazovanje, uključujući postdiplomske studije + smještaj u studentskim domovima (uslov da minimalno pet godina ne mijenjaju prebivalište), a 50 posto školarine za doseljene mlade ljude iz KS; besplatna pravna pomoć i vođenje postupaka u svim tužbama povezanim sa genocidom pred domaćim i međunarodnim sudovima; podrška višečlanim porodicama – za porodice sa tri i više djece mjesečna subvencija od 15 posto prosječne plate u FBiH (za troje djece je to 45 posto = cca 450 KM, što je više od minimalne plate u FBiH i predstavlja značajnu finansijsku pomoć); jednokratna pomoć porodiljama od dvije prosječne plate u FBiH; finansiranje stambenog zbrinjavanja za deficitarna zanimanja (ljekari, nastavnici, specifična stručna zanimanja i sl.); finansiranje istraživanja genocida u BiH i njegovih posljedica koje će vršiti Univerzitet u Sarajevu.

Ovo su konkretne mjere koje možemo usvojiti i u drugim kantonima, dobiti podršku opština i gradova za taj fond, te ukoliko su spremi podržati u federalnoj vladi onda to proširiti i na ostale povratnike u RS, imajući u vidu da postoje i povratnici u Federaciju. Preuzeti obavezu izdvajanja određenog procenta budžeta, jer iznos od 150 miliona KM planiran u izjavi nije bio realan ni kad smo imali najbolje prihode, a pogotovo to nije u vrijeme pandemije i pada prihoda.

SDP će učestvovati u svim aktivnostima koje će voditi u pravcu zaštite i pomoći povratnicima, te stvaranja uslova za održiv opstanak.  Nećemo gledati jesmo li pozicija ili opozicija i obećavam javno sve što na ovom fonu dođe u parlamente u kojima sjede naši zastupnici podržat ćemo.

Ovu izjavu ne mogu potpisati iz političkih razloga čak i da nemam primjedbi na tekst:

– SDP je multietnička politička partija, sa članovima u cijeloj Bosni i Hercegovini, pripadnicima svih naroda i neprimjereno je da se svrstavamo u bilo koji nacionalni blok

– Pitanje je trebaju li nama Srbi i Hrvati koji se ne libe reći da je u Srebrenici bio genocid ili da je bio UZP, kojima je 1.mart Dan nezavisnosti, koji priznaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu

– Neću da sumnjam u dobru namjeru organizatora ovog skupa i autora izjave, ali isto tako nije primjereno da mi bacamo pojas za spašavanje SDA u situaciji kada su oni omogućili HDZ-u u Federaciji, a SNSD-u i HDZ-u na državnom nivou apsolutnu moć za blokiranje svih procesa

– Nama je cilj jačanje države čiji politički centri su Parlament i Predsjedništvo, a ne Rijaset, uz dužno poštovanje

– Smatram da IZ mora ostvariti sva prava koja joj pripadaju, kao i svi Muslimani pojedinačno, ali i sve druge vjerske zajednice i pripadnici tih zajednica, kao i svi povratnici

– Za mene je Bosna i Hercegovina jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni. Sporazumom o političkom programu sa IZ-om ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli  bi se ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, a time bih ubio svaku šansu za multietničku SDP,  možda je pretenciozno i multietničku Bosnu i Hercegovinu.”

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...