KOMERCIJALNI PCR TEST U SRBIJI SKUPLJI NEGO U FRANCUSKOJ: Ovo su cijene testova u zemljama regiona i Evrope...

U većini evropskih zemalja moguće je uraditi PCR test u privatnim laboratorijama tako je i u Austriji u kojoj su cijene od 60 evra naviše, ali je najčešće cijena oko 100 evra.

  • Regija

  • 07. Mar. 2021  

  • 1

Privatne laboratorije u Srbiji ne mogu da rade PCR testove, a na sopstveni zahtjev on može da se uradi na Institutu Torlak u Beogradu ili u gradskim zavodima za javno zdravlje u gradovima širom zemlje.

Do 1. januara test je koštao 6.000, međutim, od početka godine poskupio je na 9.000 dinara što je više od onoga koliko isti test naplaćuju zemlje u okruženju poput Sjeverne Makedonije gde je 40 eura ili na primjer u Francuskoj gdje je besplatan u državnim institucijama, ali i jeftiniji nego u većini zemalja Zapadne Evrope, piše Demostat.

Rađenje PCR testa u Srbiji strane državljane košta 18.000 dinara ili nešto više od 150 evra, dok je za građane Srbije upola jeftiniji. I dok je u Srbiji cena PCR testa negde u “zlatnoj sredini” kada se gleda ostatak Evrope, ono gde odudaraju jeste što za razliku od nas u većini drugih zemalja ova vrsta testa može da se radi i u privatnim laboratorijama.

U Sloveniji PCR može da se uradi za 68 eura, ali cijene u privatnim laboratorijama idu i do 100 evra. U Hrvatskoj se ova vrsta testa plaća 700 kuna ili nešto više od 90 eura u državnim ustanovama, dok je u privatnim laboratorijama 150 kuna skuplje, nekih 110 evra.

U privatnim laboratorijama PCR test u Crnoj Gori košta 80 evra, dok su cene u BiH kreću od 54 do 58 evra. Najjeftiniji PCR testovi su u Severnoj Makedoniji – nekih 40 do 42 eura koliko je običan PCR test u privatnim laboratorijama ili 85 eura koliko košta ultrabrzi PCR test.

U Velikoj Britaniji za one sa simptomima moguće je u državnim institucijama, kao uostalom i u Srbiji, uraditi besplatan PCR test. Ti testovi ne smiju da se koriste za putovanja, a za one koji to urade od februara su uvedene i kazne. Oni koji nemaju simptome i takav test im treba zbog posla, putovanja ili nečeg drugog mogu da ga urade u privatnim laboratorijama, a cijene variraju od 99 do 150 funti, a u prosjeku su nekih 120 funti a rezultati se dobijaju narednog dana.

Besplatan PCR test u Norveškoj može da se uradi na granici, jer svakog ko ulazi u zemlju Norvežani besplatno testiraju. Međutim, kada se rade u privatnim laboratorijama test košta 1.000 kruna, što je nekih 100 evra. U većini evropskih zemalja moguće je uraditi PCR test u privatnim laboratorijama tako je i u Austriji u kojoj su cijene od 60 evra naviše, ali je najčešće cijena oko 100 evra.

Testovi u Francuskoj mogu da se urade i u privatnim laboratorijama, iako je u većini testiranje besplatno, postoje laboratorije koje naplaćuju test 54 eura ili više do 70 eura, ali oni koji to plate, a imaju zdravstveno osiguranje u ovoj zemlji, mogu da očekuju od države da će im taj novac refundirati.

U Španiji su testovi besplatni za one sa ozbiljnim simptomima, poput onog u Britaniji, ali su tokom prošle godine testovi u privatnim laboratorijama koštali od 100 eura pa čak i do 180 eura, zbog čega je država reagovala i tražila smanjenje cijena.

Od avgusta prošle godine svako ko dolazi u Njemačku iz zemalja koje su označene u tom trenutku kao rizične kada se radi o virusu, obavezan je da uradi PCR test i ti testovi se ne naplaćuju. I kod njih su za one sa simptomima, ali i za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, testovi besplatni, dok drugi plaćaju od 100 do 170 eura u zavisnosti od laboratorije ali i toga da li je u cijenu uračunat savet lekara.

U Italiji je procedura drugačija od regiona do regiona, u većini slučajeva Italijani besplatan PCR test mogu da urade ukoliko imaju uput ljekara, negdje naplaćuju svima, a ukoliko je test pozitivan onda vraćaju novac. U privatnim laboratorijama testovi se naplaćuju, a cijene idu do 100 eura. Od 90 do 100 eura najčešća je cijena PCR testa i u Mađarskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...