LOŠE VIJESTI ZA DODIKA I ČOVIĆA: OHR ostaje u BiH do ispunjenja 5+2 uvjeta

Možemo reći da će Schmidtov posao biti implementacija 5+2 uvjeta za završetak misije OHR-a. Hoće li to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno spekulirati jer bi se bespotrebno kreirao umjetni rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije, doznale su banjalučke Nezavisne novine iz diplomatskih izvora.

  • Vijesti

  • 08. Mar. 2021  08. Mar. 2021

  • 3

Nastup Dragana Čovića i Milorada Dodika, pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. godišnjice Daytona, bio je zamišljen kao finalni obračun ne samo s aktuelnim šefom OHR-a Valentonom Inzkom, nego i sa OHR-om kao takvim. Taj "online" sastanak (tzv. Arria Formula) koji je organizirao ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja trebao je ubijediti ambasadore država Vijeća sigurnosti UN-a da OHR napokon treba napustiti BiH kako bi se tri naroda dogovorila o uređenju vlastite države "bez miješanja sa strane". 

Dodik i Čović u svojim su se istupima obrušili na visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka tražeći njegov odlazak, što uopće nije impresioniralo predstavnike vodećih međunarodnih igrača, koji su svi redom (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, SAD i EU) dali podršku ne samo lično Inzku, nego i tom međunarodnom (Daytonskom) institutu u BiH. Dodik je napomenuo da su protiv međunarodnog predstavnika - Srbija i Republika Srpska, ali i "Hrvatska i pola Federacije BiH", misleći tu na Hrvate.

Kako su Nezavisnim rekli njemački izvori upućeni u poteze i planove koje Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, provodi, prema trenutnom planu može se očekivati da bi odluka o njegovom angažmanu u BiH mogla biti donesena u sljedećih nekoliko sedmica. Jedan izvor je rekao da i dalje nije sigurno hoće li Schmidt dobiti povjerenje Vijeća za implementaciju mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Schmidta kandidirala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.

"Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom marta, a sad je moguće da odluka bude krajem marta ili sljedećeg mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Schmidt stupiti na dužnost već u junu, bez obzira na ovo manje kašnjenje", rečeno nam je.

Naglašeno je da Schmidt ovih dana pokušava stupiti u kontakt s najvišim državnim funkcionarima u BiH, a da je nedavno razgovarao i s Miloradom Dodikom, te da želi svima predstaviti koncept i planove. Što se tiče obraćanja javnosti, objašnjeno je da Schmidt čeka potvrdu, a da će onda i široj javnosti BiH izložiti svoje planove.

"Možemo reći da će njegov posao biti implementacija 5+2 uvjeta za završetak misije OHR-a. Hoće li to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao umjetni rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije", rečeno je Nezavisnim novinama.

Izričito je naglašeno da je plan da Schmidt tijesno surađuje s Uredom predstavnika EU u BiH, te da će zajedno raditi na implementiranju reformske agende za EU, kao i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Europske komisije. Ključni cilj će biti suradnja s SAD-om, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Vijeću za implementaciju mira.

Schmidt, kako je rečeno Nezavisnim, ne namjerava ispustiti nijedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali je namjera da potakne domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

"Treba razumjeti da će iza Schmidta stajati težina njemačke države koja će mu dati neophodan autoritet, ali on neće biti njemački visoki predstavnik, nego visoki predstavnik međunarodne zajednice", pojašnjeno je, uz napomenu da se radi o iskusnom njemačkom političaru koji uživa autoritet na svim razinama, ali i koji poznaje BiH i regiju.

"On je tijekom cijele političke karijere od devedesetih naovamo bio uključen i u tijeku svega što se događalo na Balkanu. On nije netko komu aktualni političari u BiH nisu nepoznati, i to je jako bitno", naglašeno je.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...