PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: "Bošnjaci novom apelacijom nanose najteži udarac RS-u od Daytona"

Apelacija sedmorice delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske upućena Ustavnom sudu BiH kojom traže da proglasi neustavnim Zakon o šumama Republike Srpske izazvala je tektonski poremećaj u tom bh. entitetu.

  • Vijesti

  • 08. Mar. 2021  

  • 9

Osim što zahtijevaju da Zakon o šumama RS-a bude proglašen neustavnim, bošnjački delegati u apelaciji traže od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru i zabranu primjene zakona do donošenja konačne sudske odluke.

Apelacijom osporavaju pravo Republici Srpskoj da reguliše cijelu jednu oblast, u ovom slučaju šuma i šumskog zemljišta, pri čemu tvrde da se to pitanje treba regulirati u skladu sa Zakonom o šumama Republike BiH iz 1993. godine, navodeći da je Predsjedništvo RBiH 1993. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem donijelo Uredbu sa zakonskom snagom o šumama, koja je kasnije odlukom Parlamenta RBiH postala Zakon o šumama, a kojim je, kako navode, regulirano upravljanje i gazdovanje šumom i šumskim zemljištem.

Šef Kluba poslanika PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS Perica Bundalo kaže da je apelacija katastrofalna i da će u slučaju da je Ustavni sud BiH usvoji to otvoriti vrata za potpuno razvlašćivanje Republike Srpske. Bundalo ističe da je i u proceduralnom i u sadržajnom smislu jako opasan način na koji bošnjački delegati podnose apelaciju.

- Do sada su osporavali važenje nekog zakona ili pojedinih odredaba zbog navodne neusaglašenosti sa Ustavom RS, a sada preskaču Ustavni sud RS i idu direktno na Ustavni sud BiH, osporavaju ustavne odredbe i ustavna prava i pri tome se pozivaju na ratne zakone sa potpisom Alije Izetbegovića. To je katastrofalno - kaže Bundalo.

Ako Ustavni sud BiH to usvoji, nastavlja on, to praktično znači da u nekom narednom periodu može van snage da stavi cijeli Ustav Republike Srpske.

- Ako Ustavni sud BiH uvaži apelaciju i ukine pravo Srpskoj da zakonski reguliše odnose u nekoj oblasti, u ovom slučaju u oblasti šuma, tom logikom može malo pomalo sve ukinuti, pozivajući se na neke zakone iz ratnog perioda. Ukoliko ima imalo pameti u ovoj Republici, ovo je najozbiljnije zvono za uzbunu i posljednje upozorenje svima kojima Republika Srpska nešto znači - kategoričan je Bundalo.

Poslanik SNSD-a i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja kaže da je riječ o još jednoj zloupotrebi Vijeća naroda RS-a.

- Ova apelacija predstavlja direktno kršenje Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koji predviđa da imovina pripada entitetima, osim u slučaju ako se entiteti drugačije ne usaglase. Ovo je još jedan pokušaj da se kršenjem najviših pravnih akata pokušavaju ostvariti politički interesi - kaže Šolaja.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...