ŠEF JUVENTUSA OTKRIO DETALJE TAJNOG DOGOVORA: "Nova Liga prvaka igra se od 2024. godine, nema više prodaje igrača"

Juventusov šef Andrea Agnelli potvrdio je na današnjem sastanku udruženja europskih nogometnih klubova da se Liga prvaka drastično mijenja od 2024. godine.

  • Sport

  • 08. Mar. 2021  

  • 0

"Svi planovi su praktički finalizirani i potvrda promjene formata očekuje se kroz par sedmica. Postoji još samo jedan detalj oko kojega nema konsenzusa, ali i oko toga će se postići dogovor", rekao je Agnelli novinarima.

Novi format od 2024. godine

O promjenama u sistemu takmičenja Lige prvaka pisalo se prije mjesec dana, ali je sad sve izvjesnije da će do njih zaista i doći. Tako bi se od sezone 2024./2025. Liga prvaka igrala po sistemu sličnom u košarkaškoj Euroligi.

Više neće biti takmičenja po grupama nego će svaka od 36 ekipa u ligi odigrati deset utakmica prema tzv. "swiss" modelu, odnosno klubovi bi, ovisno o omjeru koji imaju, igrali protiv klubova istog ili sličnog omjera. Parovi bi se određivali ždrijebom. Nakon grupne faze igrala bi se osmina finala, kao što je slučaj sad, a u nju bi ušlo osam najbolje plasiranih klubova te osam pobjednika razigravanja u koje bi ušli klubovi od 9. do 24. mjesta.

Ono što je najvažnije za klubove koji ne spadaju u "elitu" jest da gotovo sigurno neće biti kvalifikacija za Ligu prvaka. Najjači europski savezi dobili bi pet ili šest predstavnika, a detalj koji je Agnelli spomenuo je način na koji bi se podijelila preostala četiri mjesta. Najrealnija opcija je da bi se dva od ta četiri mjesta dodijelila klubovima prema Uefinom rankingu, jedno mjesto dobila bi petoplasirana liga, a zadnje mjesto dobila bi sljedeća liga po Uefinom rankingu koja nema nijednog predstavnika.

Utakmice bi se igrale utorkom i srijedom, a u kalendaru bi bila četiri četvrtka na koje bi se također igrale utakmice Lige prvaka. 

Uefa je tako izašla u susret klubovima koji su prijetili istupanjem iz Uefe i osnivanjem vlastite "superlige" što bi Europskoj federaciji značilo ogroman gubitak. 

No, ono o čemu dosad nije bilo riječ, a Agnelli je također spomenuo, promjene su i u odnosu među klubovima. Novinari su Agnellija pitali razmišlja li se o uvođenju "salary capa" u takvoj novoj Ligi prvaka.

Nema više prodaje igrača

"Razmatramo alternativna rješenja, a jedno je svakako da se klubovima u Ligi prvaka onemogući da jedni od drugih kupuju igrače. Smatramo da bi se tako povećala solidarnost, ali i kompetitivnost klubova. Dakle, ne bi više bilo astronomskih transfera što je, smatram, dobro rješenje. Razmatramo ga", kazao je Agnelli.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...