AMERIČKI AMBASADOR U BiH OPTIMISTIČAN; NELSON: "Vjerujem da Bosna i Hercegovina treba evoluciju. SAD vide veliku šansu u pozivu Evropske unije za BiH..." (VIDEO)

“Nadam se da je napredak moguć ove godine. SAD vide veliku šansu u pozivu EU BiH. I zajedno smo sa našim saveznicima da osvijetlimo taj put napretka, koji će zahtijevati promjene, i značajne reforme u oblasti vladavine zakona, izbornoj reformi i mnogim drugim izazovima sa kojima se suočava BiH, rekao je Nelson.

  • Politika

  • 08. Mar. 2021  

  • 4

Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini kazao je u emisiji Izvan okvira da je izborna reforma u BiH jako teška.

“Presuda u slučaju Sejdić-Finci je pred nama već 12 godina bez napretka. Ne vidi se napredak. Druge odluke sudova su identificirale nedostatke bh. ustava. To se mora riješiti zbog toga što su dio 14 ključnih prioriteta za odluku EU, od toga šta BiH čini kredibilnom i vjerodostojnom za status kandidata”, naveo je Nelson.

Istaknuo je da je upravo vrijeme sada da se ta pitanja rješavaju.

“Ono što jeste istina je da svaki prijedlog će biit usvojen kroz mehanizam koji je uspostavio bh. ustav. Jako je važno da politički razgovori se vode o tome koje su opcije na stolu. I vrlo brzo ti politički razgovori moraju se proširiti i na opoziciju. Uključiti i građane. Jer sve te promjene zahtijevaju aktivnost Parlamenta. Neće biti iznenađenja nikavih, jer Parlament će morati djelovati. Postoji proces za tu vrstu reformi i za promjenu ustava, koja je jasno neophodna. Možda će biti iznenađenja koje opcije će se razmatri ali ta opcija će biti pažljivo razmotrena kroz dijalog i na kraju konačna odluka je u rukama Parlamenta”, naglasio je ambasador SAD-a u BiH.

Da li je optimističan da će se to desiti skoro, upitan je.

“Nadam se da je napredak moguć ove godine. SAD vide veliku šansu u pozivu EU BiH. I zajedno smo sa našim saveznicima da osvijetlimo taj put napretka, koji će zahtijevati promjene, i značajne reforme u oblasti vladavine zakona, izbornoj reformi i mnogim drugim izazovima sa kojima se suočava BiH. Znam da će to uspjeti ili neće uspjeti na osnovu volje političkih lidera. Zato je jako važno da svi razmatraju i razgovaraju o tim pitanju. Da građani podržavaju što su njihove težnje kada je u pitanju ova zemlja. BiH ima potencijal i može ubrzati naredak na tom putu, zato će biti neohodan kompromis i koncenzus”, zaključio je Nelson.

Pogledajte snimak emisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...