ČOVIĆ NAKON SASTANKA SA IZETBEGOVIĆEM: "Meni se čini da imamo blage pomake..."

Čović je rekao da su danas radila dva tima stranaka, oko Izbornog zakona i federalnog nivoa vlasti.

  • Politika

  • 10. Mar. 2021  

  • 6

Delegacije SDA i HDZ-a razgovarale su večeras u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka u Centrali SDA, medijima su se obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Čović je rekao da su danas radila dva tima stranaka, oko Izbornog zakona i federalnog nivoa vlasti.

"Meni se čini da smo prvu fazu, moguće, i završili i da već imamo blage pomake približavanja i razumjevanja problema. U jednoj fazi ćemo u pregovore, ja vjerujem početkom petog mjeseca, uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane da nađemo rješenje", rekao je Čović.

Dodao je da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje.

"Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti i sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Strazburu. I zbog toga smo i kazali da ako pronađemo neko rješenje da treba mijenjati Ustav, federalni ili državni, naravno da smo tu", rekao je Čović, prenosi Hayat.

Rekao je i da treba mijenjati čitav Ustav, ali primarno na nivou potreba danas.

"Vjerujem da rješenja koja smo mi ponudili SDA i međunarodnoj zajednici, da će vrlo brzo dobiti odgovor od SDA. Da pronađemo najbolje rješenje. Tako da imamo Hrvate koji imaju svoje predstavnike u Domu naroda. A s treće strane da hrvatski narod ima mogućnost da ima svog legitimnog predstavnika", rekao je Čović.

Zaključio je da su stranke zaključile da zajedno moraju izvući odnose u Federaciji BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...