MISTERIJE SVIJETA: Jezivo otkriće mijenja sve, otkud u grobnicama starim 2.000 godina materijal vanzemaljskog porijekla…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 11. Mar. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas na američki kontinent. Nsime, godine 1945. u mjestu Havana u američkoj saveznoj državi Illinois otkrivene su 22 željezne perle sahranjene u grobnom humku.

Analizom je ustanovljeno da su stare oko 2.000 godina te da pripadaju kulturi Hopewell, koja nije znala obrađivati željezo. Uskoro je utvrđeno da je željezo vanzemaljskog porijekla – s meteorita koji je pao na zemlju. Problem je nastao jer su poznata samo tri željezna meteorita na teritoriju Sjeverne Amerike.

Tek 1983. pronađen je fragment jednog od tih meteorita čiji sastav odgovara perlama iz Havane. Tada se, međutim, nametnulo pitanje zašto su perle pronađene više od 700 kilometara dalje od mjesta udara meteora.

Iako neki naučnici vjeruju da su komadići meteorita posredničkom trgovinom stigli na teritoriju kulture Hopewell, čiji su ih pripadnici zatim oblikovali u perle, do današnjih dana nikada u potpunosti nije razrješena ova misterija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...