HLADAN TUŠ ZA SRBIJU I REŽIMSKE TABLOIDE: Kosovo dobilo bitku protiv Španije, igra uz himnu i zastavu

Prema pisanju El Confidenciala, čini se da je Kosovo dobilo logističku bitku protiv Španije pred kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koja bi se trebala igrati 31. marta.

  • Sport

  • 11. Mar. 2021  

  • 2

Podsjetimo, Španija ne priznaju Kosovo kao državu pa je špansko ministarstvo vanjskih poslova odredilo da gosti ne smiju imati tretman suverene države na ovom susretu. To znači da organizatori utakmice te komentatori u prijenosu ne bi smjeli govoriti da Španija igra protiv Kosova, nego protiv ekipe s teritorija Kosova. Također, njihova se zastava ne bi prikazivala uz špansku, a njihova himna ne bi bila navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao melodija koja predstavlja teritorij Kosova. Španski nogometni savez ni na koji način ne bi isticao da igra protiv suverene države, prenosi Index.

“Potez Španjolaca je uzaludan i nepravedan. Mi smo država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta, te smo članica UEFA i FIFA. Pravila UEFA-e i FIFA-e su kristalno jasna i Španci to znaju te ne smiju mijenjati ta pravila. Igrat ćemo utakmicu samo pod našom himnom i zastavom. U suprotnom, nećemo izaći na teren”, poručili su nakon toga s Kosova.

Ipak, španski mediji iz izvora bliskih vladi saznaju kako su Kosovari napravili veliki pritisak na UEFA-u i špansku vladu te da su Španci popustili. Tako će kosovska zastava biti uz špansku, intonirat će se i himna, a Kosovo će se predstavljati kao državu.

Inače, prve informacije da reprezentacija Kosova neće imati tretman kao predstavnici suverene države odjeknula je u srbijanskim tabloidima, pa su tako publicirani naslovi sa porukama "Španci, svaka čast" i "Španija zbog Srbije menja pravila".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...