TUŽNA VIJEST: Preminuo istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH

David Kamhi je violinist, rođen 1936. godine u Sarajevu

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2021  12. Mar. 2021

  • 0

U Sarajevu je danas preminuo David Kamhi, univerzitetski profesor na Muzičkoj akademiji u glavnom gradu BiH, bivši diplomata i istaknuti član Jevrejske zajednice u našoj zemlji.

David Kamhi je violinist, rođen 1936. godine u Sarajevu. Završio je Prvu mušku gimnaziju, zatim Srednju muzičku školu, a diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nekoliko godina je proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju “Peter Iljič Čajkovski”, i u Rimu na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia”.

Jutros je na bolji svijet pozvan prof. David Kamhi, istaknuti član naše zajednice. Porodici Kamhi iskreno saučešće, min...

Posted by Jevrejska Opština Sarajevo on Petak, 12. March 2021.

Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Imao solističke koncerte u BiH, regiji i Evropi. Dvadeset godina je bio je predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH.

Sefardikom se bavio duže vrijeme, uz održavanje predavanja, i objavljivanje radove. U periodu 1993.- 1995. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995. i 1996. U periodu 1992.-1997. bio je potpredsjednik jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”, Jevrejske opštine u Sarajevu, i glavni urednik glasila Bilten.

Od 1992. do oktobra 2016. bio je predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu, piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...