TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Nakon jezive tutnjave, tlo se snažno zatreslo, u trenu su s lica Zemlje zbrisane hiljade ljudi, ali ni to nije bio kraj

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Indoneziju, u vrijeme jedne od najvećih prirodnih katastrofa.

Erupcija vulkana 1963. bila je jedna od najvećih i najrazornijih erupcija u historiji Indonezije.

Dana 18. februara 1963. lokalno stanovništvo čulo je snažnu eksploziju, a nakon toga gusti oblaci su se izdigli iz kratera planine Agung. Lava je počela teći sjevernim obronkom planine, na kraju putujući sedam kilometara u sljedećih 20 dana.

Dana 17. marta vulkan je eruptirao šaljući krhotine čak do 10 kilometara u zrak, generirajući masivne piroklastične tokove. Opustošena su brojna sela, usmrtivši 1.500 ljudi. Obilne kiše, nakon erupcije, ubile su na stotine ljudi, a druga erupcija 16. maja usmrtila je još 200 stanovnika. Uslijedile su manje erupcije koje su trajale gotovo godinu dana.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...