FEDERALNI KRIZNI ŠTAB ZAHTIJEVA: Ulazak u BiH s negativnim PCR testom

Traženom odlukom trebalo bi predvidjeti i izuzetke na koje bi se pravilo odnosilo.

  • Vijesti

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 1

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na hitnoj sjednici, održanoj 16. marta, donio je zaključak da se Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH ponovo uputi akt kojim se traži da Vijeću ministara upute zajednički prijedlog odluke kojom bi se naložilo da svi strani državljani, uključujući i državljane iz zemalja okruženja, kao i bh. državljane koji dolaze iz inozemstva, prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju, piše N1.

Traženom odlukom trebalo bi predvidjeti i izuzetke na koje bi se pravilo odnosilo.

“Covid-19 epidemiološka situacija u FBiH je iznimno ozbiljna i zbog ubrzanog širenja virusa se pogoršava i svakodnevno dramatično mijenja. Napominjemo da ozbiljnu epidemiološku situaciju s Covidom-19 imaju i zemlje okruženja, kao i zemlje EU, te stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene zemlje”, stoji u zahtjevu Kriznog štaba FMZ-a koji je upućen 17. marta 2021.

Odlukom s iste sjednice jučer je Federalnom štabu civilne zaštite upućen zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće uzrokovane Covidom-19 u FBiH. Uz zahtjev za ponovnim proglašenjem stanja prirodne nesreće, iz Kriznog štaba FMZ-a napominju kako su već tri puta dostavljali prijedloge za proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH – 16. septembra, 22. oktobra i 9. novembra, u kojima su navođeni indikatori koji su ukazivali na kontinuirano pogoršanje situacije, a koji su svaki put odgođeni.

“S obzirom na to da pandemija Covida-19 nije samo zdravstvena kriza, već opštedruštvena kriza koja, pored izravnog utjecaja na živote i zdravlje ljudi, sa sobom nosi i ekonomske, društvene i socijalne posljedice, neophodno je uključivanje svih sektora u provođenju i nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera”, stoji u zahtjevu upućenom Federalnom štabu civilne zaštite.

“Napominjemo da se situacija ubrzano pogoršava, posebno zbog dokazanog širenja novih sojeva, koji su zarazniji od dosadašnjih. Svi navedeni indikatori u narednom periodu će nesumnjivo i dalje biti u porastu, što će već preopterećen zdravstveni sustav u FBiH – koji ima ograničene i smještajne i ljudske kapacitete i resurse, te činjenicu da je sve veći broj zdravstvenih djelatnika zaražen – dovesti do toga da neće biti u stanju da svim građanima pruži pravovremenu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odnosno da zbrine sve pacijente”, navode iz Kriznog štaba FMZ-a u upućenim zahtjevima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...