STANIĆ PORUČIO DODIKU: "Kićenje ostavite za harmoniku, a ne za LJEKARE. Zdravstveni radnici svakodnevno IGRAJU OPASNU IGRU 'RUSKOG RULETA'”

Šef Resornog odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić rekao je da u najavi jednokratne pomoći za zdravstvene radnike, koja ne dolazi od resornog ministra ili premijera, ima mnogo simbolike.

  • Mini market

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 0

- Daleko od toga da ta pomoć nije potrebna ili da je zdravstveni radnici i saradnici ne trebaju primiti, ali neodoljivo podsjeća na nedavno “kićenje” harmonike – istaknuo je dr. Slobodan Stanić.

On je kazao da je raznim metodama anestezirana većina sindikata u zdravstvu te da se njihov glas slabo čuo na godišnjicu od pojave Covida-19.

– Zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici, vozači sanitetskih vozila, čistačice u zdravstvu svakodnevno igraju opasnu igru “ruskog ruleta”, dovodeći u pitanje svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih najbližih. Mnogi su oboljeli, imaju trajno oštećenje zdravlja, a nažalost, neki su u toj borbi izgubili i život – naglasio je dr. Stanić.

Uzimajući u obzir sve ovo, kaže šef Resora za zdravstvo SDS-a, kao društvo moramo uložiti dodatni napor i sistemski uvesti podršku od 50 odsto na primanja angažovanih u Covid-odjeljenima u tzv. crvenoj zoni.

– Isto tako treba izvršiti procjenu izloženosti i ostalih zdravstevnih radnika te izvršiti povećanje od 25 odsto do ukidanja pandemije. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite mora se izboriti i izraditi kriterije za status profesionalnog oboljenja za one koji su oboljeli prije imunizacije – pojasnio je Stanić.

On kaže da je to značajno radi njihovog radnopravnog statusa, eventualne invalidnosti i statusa penzije te da je naročito važno regulisati status onih koji su izgubili život u ovoj borbi radi njihovih porodica i njihovih prava.

– Po meni, ovo je jako slično ratu i iz toga bi za one koji se bore “na prvoj liniji” trebala proizaći određena prava. Neki će reći, kako obezbijediti finansije za sve to? I to pitaju oni koji na svim nivoima nabavljaju skupocjene poslovne prostore za institucije, garaže, IT sisteme… Mi smo u nekoj vrsti rata, odustanite od svega da izdržimo i pobijedimo. Kako se sad ponesemo kao društvo prema zdravstvenim radnicima, presudno će uticati da oni u budućnosti ostanu ovdje i ne popune zdravstvene sisteme drugih zemalja – zaključio je Stanić, piše "Srpskainfo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...