ONA TO NAJBOLJE ZNA; SENKA NOŽICA DETALJNO POJASNILA: “Građani imaju osnova tužiti dužnosnike zbog katastrofalne reakcije na pandemiju...”

Već odavno je jasno da je odgovor vlasti na pandemiju apsolutno neadekvatan. U međuvremenu problem je dodatno eskalirao s nenabavkom vakcina u isto vrijeme kada je virus mutirao u sojeve koji su daleko zarazniji i smrtonosniji od prvobitnog. Sve to je posljednjih dana dovelo do praktično sloma zdravstvenog sistema u BiH i izuzetno visoke smrtnosti.

  • Društvo

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 0

Kada je riječ o informaciji koja se pojavila u medijima da su pojedini članovi porodica zaposlenika Ustavnog suda također vakcinisani u Srbiji, Nožica, imajući na umu kompletnu situaciju, kaže kako to ne smatra spornim

Već je odavno jasno da je odgovor vlasti na pandemiju apsolutno neadekvatan. U međuvremenu problem je dodatno eskalirao sa nenabavkom vakcine u isto vrijeme kada je virus mutirao u sojeve koji su daleko zarazniji i smrtonosniji od prvobitnog. Sve to je posljednjih dana dovelo do praktično sloma zdravstvenog sistema u BiH i izuzetno visoke smrtnosti.

Advokatica Senka Nožica iz Advokatskog društva „Ademović, Nožica i partneri“ odgovorila je za Startbih.ba na pitanje da li postoji zakonska osnova da građani zbog svega tuže državu.

– Ima osnova za tuženje određenih dužnosnika, ne bih ih nabrajala, za krivično djelo ugrožavanje zdravlja. Što se tiče naplate štete i pojedinačnih tužbi, mislim da bi svaki zdravstveni radnik ili porodice onih koji su umrli u domovima za stare osobe, mogli tužiti iz razloga što su upravo te kategorije trebale biti prve u redu za vakcinisanje. Tako je stajalo u protokolu u januaru, da je vakcinisanje počelo kad i u susjednim državama. Oni bi svakako imali mogućnost da tuže. Ne znam kakav bi stav zauzeo Sud, ali mislim da postoji osnov. Kada je riječ o krivičnoj odgovornosti, mislim da ona postoji za predsjedavajućeg Vijeća ministara i još neke osobe u Federaciji i nešto manje u Republici Srpskoj, jer su tamo nešto ipak i uradili. Tužilaštvo šuti, jer se u ovom trenutku bavi nekim ličnim obračunima iako su trebali davno reagovati - kaže Nožica.

Kada je riječ o informaciji koja se pojavila u medijima da su pojedini članovi porodica zaposlenika Ustavnog suda također vakcinisani u Srbiji, Nožica, imajući na umu kompletnu situaciju, kaže kako to ne smatra spornim.

– Znam da su oni imali mogućnost da pozovu članove svoje porodice. I ja ću lično tražiti mogućnost da se vakcinišem u Srbiji, jer spadam u vrlo rizičnu skupinu, jer sam već imala obostanu upalu pluća i gušila se noćima, ali ne od Covida. Ukoliko se razbolim, vjerovatno bih brzo preminula. Da čekam učinkovitu državu koje uopšte nema i navodnih 500.000 doza, a pitanje je da li će doći ijedna, da čekam dogodine da dođem na red… Pa, ko može bilo kome zamjeriti ko je pokušao da se vakciniše na način na koji je moguće!? - pita se Nožica uz tužnu konstataciju da, kada država građanima nije pružila zaštitu, onda ljudima ništa drugo i ne preostaje.

– To je njima organizovao Ustavni sud Srbije i bilo bi stupidno da nisu iskoristili tu mogućnost kada su je već imali. Među njima ima dosta starijih ljudi, ne vidim razloga zašto bi rizikovali smrt samo da bi se solidarisali s građanima koji se nisu vakcinisali – kaže ona te dodaje kako je iznenađena rezultatima nedavne ankete u jednim dnevnim novinama u kojoj su pitali građane da li zbog nevakcinisanja treba smijeniti Vijeće ministara.

Konstatuje da građani očigledno smatraju da je vlast bajna.

– Tek nešto više od trećine je reklo da treba. Više od 60 posto građana očigledno smatra da je vlast bajna. I dalje nas razdiru etno-podjele, a ljudi umiru li, umiru. Na kraju samo mogu reći da ću i sama tražiti način da dođem do vakcine pa makar mi je Vučić dao. Danas imamo poviku na zdravstveni sistem, ali je glavni uzrok tome što politika nije uradila svoj posao. Imam stravičan strah od bolnice i Covida. Čujem da nema kisika, da se čeka da neko umre pa da se dobije kisik. Ne izlazim iz kuće već sedam dana, osim kada baš moram.

Rat mi je uzeo četiri godine života, a pandemija petu i možda šestu. Ako znamo da već preko granice ima spasa, nemoralno je prigovarati bilo kome ko se uspio vakcinisati. U ovom slučaju se nije ni radilo o novcu, već o konekcijama, prijateljstvima… Na kraju krajeva, i sama ću tražiti vezu da se pokušam vakcinisati i Beogradu. Iskreno govoreći, imam paničan strah od gušenja, a od Covida se baš tako umire… - kaže Nožica, piše portal Startbih.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...