PRAZNE PLAŽE, SUROVA REALNOST: Je li ovo znak da Bosanci i Hercegovci ove sezone mogu zaboraviti na ljetovanje u Hrvatskoj

Koje će se vakcine prihvatati na digitalnim zelenim potvrdama za putovanja, glavna je dilema koja se nametnula dan nakon što je Europska komisija predstavila svoj model slobodnog putovanja unutar Europske unije.

  • Regija

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 2

Usto, još nije baš sasvim jasno kako će kontrola potvrda funkcionirati s automobilskim turistima koji do svojih konačnih turističkih odredišta prolaze kroz više zemalja, a od kojih svaka ima potencijalno vlastito tumačenje EU uredbe i priznavanja vakcina i potvrda.

Ne odnosi se na treće zemlje

Kako je poznato, u prijedlogu EK, koji još mora biti potvrđen u Vijeću i Parlamentu, stoji da će se u zelenoj potvrdi na nivou Unije priznavati samo vakcine koje je registrirala Europska agencija za lijekove, a na zemljama članicama je da odluče hoće li bez dodatnih testiranja i karantina primati i goste koji su primili vakcine koje EMA nije registrirala.

Radi se o gostima iz Rusije, Kine, ali i Mađarske, koja je uvezla ruski Sputnik, ili, pak, iz zemalja regije izvan EU, kao što su Bosna i Hercegovina ili Srbija. Iz Ministarstva turizma Hrvatske pojašnjavaju da se navedeni prijedlog EK ni ne odnosi na treće zemlje.

“Kao turistička zemlja, Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila. U predstojećim raspravama u Vijeću, koje mora usuglasiti konačnu verziju dokumenta, zalagat ćemo se da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da on ne bude diskriminatoran.

Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama Europske unije, kao i trećim državama”, poručuju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da će Vlada Hrvatske, kako bi se osigurala predvidljivost za poslovne subjekte u turizmu, pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela. Iz toga proizlazi da takozvani Covid-pasoši neće imati baš presudnu ulogu u turističkom prometu.

Pod treće zemlje spadaju i Bosanci i Hercegovci, posebno nakon odluke o nabavci ruskih i kineskih vakcina. Hoće li hrvatska Vlada reagirati na vrijeme i omogućiti turistima iz BiH ravnopravan status, ostaje da vidimo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...