ODJEKNULA PORUKA LIDERA EVROPSKIH INSTITUCIJA: EU pozvala Erdogana da smiri situaciju...

Lideri evropskih institucija pozvali su predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da stvori uvjete za smiren odnos s Evropskom unijom.

  • Svijet

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 1

Lideri evropskih institucija u petak su, tokom videosastanka dvije strane održanog prije evropskog samita zakazanog za 25. i 26. mart, pozvali predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da stvori uvjete za smiren odnos s Evropskom unijom (EU) .

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasili su “važnost kontinuiranog smirivanja (situacije) i izgradnje povjerenja kako bi se omogućila pozitivnija razmjena EU-a i Turske”, navodi se u saopštenju Evropske unije poslije sastanka, prenosi Beta.

Erdogan je sa svoje strane insistirao na očekivanju “konkretnih rezultata” na evropskom samitu i zatražio pokretanje “dijaloga na visokom nivou”, saopštio je njegov kabinet.

Promjena ponašanja

Evropska unija smatra da treba biti oprezan zbog promjene ponašanja turskog predsjednika poslije godinu dana velikih napetosti i tenzija.

Erdogan je krajem 2020. godine izrazio želju za smirivanjem tenzija s EU poslije turskih pomorskih aktivnost u istočnom djelu Sredozemnog mora. Grčke i kiparske vlasti ocijenile su te aktivnosti kao agresivne.

U zavisnosti od odluka evropskih lidera na predstojećem sastanku, Ursula von der Leyen mogla bi uskoro posjetiti Ankaru.

O toj posjeti bilo je riječi na online sastanku s Erdoganom, ali za sada nije određen datum.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...