STIŽE ŠAMAR PREDSJEDNIKU SRBIJE: EU reagovala na Vučićevu Instagram objavu o Kosovu i krstu

Zvaničnici EU upozorili su lidere u Beogradu i Prištini da se suzdrže od radnji koje bi utjecale na proces normalizacije odnosa.

  • Regija

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 1

Evropska unija reagovala je na objavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu s fotografijom na kojoj je mapu Kosova pokrio zastavom Srbije i Kosovo nazvao "srpskim krstom", javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Bruxellesa.

Zvaničnici EU upozorili su lidere u Beogradu i Prištini da se suzdrže od radnji koje bi utjecale na proces normalizacije odnosa.

"Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo trebalo bi da se suzdrže od djela i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rad na postizanju sveobuhvatnog sporazuma", rekao je jedan portparol EU.

Predsjednik Srbije je ovo objavio povodom godišnjice martovskog nasilja na Kosovu, koje se desilo 17. marta 2004. godine.

"Kosovo nije naše breme, već naš krst, a s krsta se bolje nego ispod njega vidi varsksrnuće", naveo je predsjednik Vučić.

Zvaničnici EU, međutim, ističu da svi lideri u regionu imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja i stabilnosti, piše RSE.

"EU je uvijek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da urade suprotno", poručio je portparol EU.


alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...