URSULA VON DER LEYEN PRIZNALA DEBAKL EVROPSKE UNIJE: "Trenutno im ne možemo donirati vakcine protiv koronavirusa"

Evropska unija trenutno ne može donirati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, rekla je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

  • Svijet

  • 21. Mar. 2021  

  • 0

"Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave vakcine za sebe", rekla je Von der Leyen za Funke Media Group.

No šefica EK naglasila je financijsku podršku Unije inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup vakcinama. 

"Europska unija je u ovu inicijativu uložila 2.2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje", rekla je Von der Leyen. 

Mehanizam koji omogućuje bloku da izravno dijeli vakcine s drugim zemljama neće započeti "dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU", navela je šefica Komisije. 

Von der Leyen je glasno zagovarala osiguranje vakcina ljudima širom svijeta još na proljeće 2020. godine. No većina doza isporučuje se bogatim zemljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...