MOGUĆE RAZRJEŠENJE DUŽNOSTI: U Hrvatskoj "češljaju" imovinu sudija koje je Mamić prozvao za uzimanje mita

Prozvani suci dostavili su u petak očitovanja o objavljenim fotografijama, kao i ozbiljnim optužbama Zdravka Mamića, a ona su danas proslijeđena i ministru pravosuđa te Vrhovnom sudu.

  • Regija

  • 23. Mar. 2021  23. Mar. 2021

  • 2

Pokrenut je disciplinski postupak protiv osječkih sudija Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a nakon što su protekle sedmice u javnost dospjele sporne fotografije koje je lansirao Zdravko Mamić, kao dokaz druženja i kontakata s osječkim sudijama.

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, u ponedjeljak je poslao Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Predložio je disciplinsku kaznu razrješenja obnašanja sudijske dužnosti. Prihvati li DSV taj prijedlog, Vekić i Krušlin više nikada neće moći biti sudije, piše Večernji list.

Prozvani suci dostavili su u petak očitovanja o objavljenim fotografijama, kao i ozbiljnim optužbama Zdravka Mamića, a ona su danas proslijeđena i ministru pravosuđa te Vrhovnom sudu.

Kako je otkrio sam Vrban, "jedan je sudija potvrdio druženje, dok je drugi u cijelosti porekao ta druženja".

Protiv Ante Kvesića, kojeg je Mamić također prozvao, nije pokrenut disciplinski postupak, jer za sada "nema dokaza za Mamićeve riječi".

Darko Krušlin bio je predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo braću Mamić u prvom procesu za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Vrhovni je sud prije sedam dana u većini potvrdio tu presudu pa Zdravko Mamić mora u zatvor na šest i po godina.

Uslijedila je "bomba" iz Mostara u vidu Mamićevih optužbi da je "osječkim sucima dao pola miliona eura". Izjavio je i da je plaćao Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, kako bi mijenjao presude.

Još u oktobru, rekao je Mamić, poslao je USKOK-u stick sa svojim iskazom o primanju mita. Iz USKOK-a poručuju da još od tada provode izvide. A u sklopu njih "češljaju" i imovinu prozvanih sudija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...