"KRAJ TRUMPOVE ERE"; ZEMLJE ČLANICE NATO SAVEZA ODLUČNE: "Otvaramo novo poglavlje u našim transatlantskim odnosima. AGRESIVNE AKCIJE RUSIJE predstavljaju prijetnju... "

Ministri, među kojima je i šef američke diplomatije Antony Blinken, također su se obavezali na poštivanje klauzule o kolektivnoj odbrani – član 5 osnivačkog ugovora NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 0

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su danas posvećenost da se brane od napada spolja i naglasili snagu odnosa između Sjeverne Amerike i Evrope, poslije četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

„Sada otvaramo novo poglavlje u našim transatlantskim odnosima“, izjavio je novinarima generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na početku dvodnevnog ministarskog sastanka.

Stoltenberg je zahvalio predsjedniku SAD Josephu Bidenu na tome što se obavezao da će „obnoviti snagu saveza“.

„Sastajemo se u Briselu da bismo potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, sa NATO-om u srcu“, naveli su ministri u zajedničkoj izjavi čiji je cilj okretanje nove stranice poslije Trampove ere.

Ministri, među kojima je i šef američke diplomatije Antony Blinken takođe su se obavezali na poštovanje klauzule o kolektivnoj odbrani – član 5 osnivačkog ugovora NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

Šefovi diplomatija su naveli da se NATO suočava sa „rastućim pretnjama i sistemskom konkurencijom“ i dodali da „agresivne akcije Rusije predstavljaju prijetnju za evroatlantsku bezbjednost“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...