DETALJI SVJEDOČENJA: Puštene poruke, Sebija Izetbegović kaže: “Nema tu mog imena…”

Na pitanje da li se u KCUS-u danas koriste respiratori koje je nabavila "Srebrena malina", Izetbegović je kazala da se koristi svih 30.

  • Društvo

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 4

Danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenja u predmetu "Respiratori", a u svojstvu svjedoka ispituju se direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i vlasnik firme "Cubicus" Denis Đulalić.

Na početku svjedočenja, Sebija Izetbegović opisala je kako je KCUS iskazao potrebe u martu prošle godine.

- Sve naše iskazane potrebe bile su one koji su se odnosile na zahtjev koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Mi smo na Kriznom štabu konstatovali šta je sve potrebno KCUS-u u stanju pandemije. Krizni štab čine direktori disciplina i šefovi klinika. Potrebe su bile iskazane u formi tabele u kojoj je pisalo da pozivaju KCUS da ih obavijesti o potrebama, naprimjer FFP2 maske, rukavice, zaštitna odijela, kaljače, pa i respiratori... - kazala je.

Odgovarajući na pitanja odbrane i tužioca, kazala je da nije stručnjakinja za respiratore, ali da su joj najdraži marke "Drager".

- Meni su najdraži "Drager" respiratori. Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, gdje god sam se educirala. Pošto je to bilo tržište EU i svi su koristili "Drager". Odrastala sam uz "Drager", ono kao kad volite neku pjesmu. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima, s kojima nismo imali nikakav problem. Ali, ja nisam stručnjak za njih, jer na njima rade anesteziolozi - kazala je.

Na pitanje tužioca kako joj je najdraži "Drager" ako nije stručnjak za respiratore, ponovila je da su joj najdraži.

- Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim - odgovorila je.

Na pitanje da li se u KCUS-u danas koriste respiratori koje je nabavila "Srebrena malina", Izetbegović je kazala da se koristi svih 30.

- Svi su danas u pogonu, u našem Respiratornom centru. Koriste se za invazivnu i neinvazinu svrhu. Svi su u intenzivnoj njezi - rekla je.

Tužilac je tokom ispitivanja pokazao Viber komunikaciju od 28. aprila 2020. godine koju Edita Kalajdžić šalje drugom svjedoku Hasanu Ganibegoviću:

- Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu, ako je to tačno, a jeste garant.

- Da li ste s Editom Kalajdžić razgovarali o kvalitetu respiratora - pitao je tužilac.

- Ova poruka mi je nejasna. Tu nema moga imena. Ja nisam kvalificirana da komentiram kvalitet respiratora. Ja sam ginekolog. Ono čime se ja bavim je daleko od djela gdje se koriste respiratori. Ja sam komentirala u jednoj komunikaciji s Kalajdžić  nekvalitet respiratora, već ono što sam vidjela na slici, različite brojeve, to nije kvalitet respiratora - rekla je Izetbegović, piše "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...