„EUROPLJANINA I INTELEKTUALCA“ NEMA NA HTV-u: Zar je moguće da su autori dokumentarca o velikom glumcu Ivici Vidoviću zaboravili na Hrsuza Halilčića? (VIDEO)

To je, naravno, fenomenalni „Tale“.

  • Kultura

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 5

Veliki je glumac bio Ivica Vidović. Uz Fabijana Šovagovića, Radeta Šerbedžiju, Mustafu Nadarevića, Peru Kvrgića, Tonka Lonzu, Borisa Buzančića, Vanju Dracha i najveći u susjedstvu. Zato je i jedna epizoda iz TV serijala „Velikani hrvatskog glumišta“, koja se nedjeljom emituje na HTV-u, naprosto morala biti posvećena Ivici Vidoviću.

Baš to se desilo prethodne nedjelje, pretposljednje u ovom mjesecu. O Vidoviću su govorili Lordan Zafranović, uz Jakova „Četveroreda“ Sedlara, autor ovog serijala, potom njegove kolege Branko Ivanda i Vinko Brešan, već spomenuti Rade Šerbedžija i mnogi drugi. Spominjale su se njegove uloge, redom odlične, a uglavnom briljantne, govorilo se o dobrom čovjeku koji je igrao Servantesa iz „Našeg malog mista“, podsjećalo na anegdote, a bilo je tu i crtica iz privatnog života.

Ali, budnom oku posmatrača nije promaklo da se niko, ama baš niko nije sjetio Hrsuza Halilčića iz TV serije „Tale“, koju je po tekstu Derviša Sušića i u produkciji Televzije Sarajevo 1977. režirao Sulejman Kupusović. Bez sumnje jeto naša najveća TV serija svih vremena. Tu je, naravno, i „Osma ofanziva“, ali to je bila koprodukcija sa Televizijom Beograd.

I Sušić, i Kupusović, i Vidović sada „oru nebeske njive“, a i autor ovog stiha nije više među nama, više nema ni „one Televizije Sarajevo, ali, prisjetimo se djelića jednog teksta kojeg smo povodom smrti Ivice Vidovića u „Slobodnoj Bosni“ objavili u aprilu 2011.godine. Čim je objavljena vijest o njegovom odlasku, mnogi su, sigurno, u to sam i danas ubijeđen, naglas izgovorili: „Ja, kao Europljanin i intelektualac...“, kojom je počinjala većina njegovih replika u "Talu".

„Činjenica je, nažalost, da se velikim glumcima, koji, uvjetno rečeno za umjetnike iz ove profesije, dožive zrelost i starost, uz biografiju u povodu smrti spominju neke uloge koje su, možda, najmanje bitne za samog glumca. Tužno mi je bilo slušati na vijestima: 'Primarijus Guzina, primarijus Guzina...' Sva ta fenomenalna glumačka energija, šarm i talenat Ivice Vidovića stavljeni su u jednu, za njega, minornu ulogu primarijusa Guzine iz TV serije 'Naša mala klinika'. Prije svega, treba reći da je Ivica imao fenomenalne uloge u pozorištu. Starije generacije se sjećaju briljantne predstave zagrebačkog ITD-a, 'Kaspar', koja je izvedena i na MESS-u. Za tu ulogu Ivica je dobio 'Zlatni lovorov vijenac'. Da ne spominjem njegove sjajne kreacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ali i u Narodnom pozorištu Tuzla, pred rat. Što se tiče televizije, sigurno jeste da je, uz njegovog Servantesa u 'Našem malom mistu', uloga Hrsuza Halilčića jedna od onih po kojim će se pamtiti i, faktički, njegov jedini TV angažman u BiH“, govorio nam je Sulejman Kupusović tada o glumcu koji je rođen u Beogradu 1939., a diplomirao na Kazališnoj akademiji u Zagrebu 1963. godine.

„Pripremajući se za snimanje serije 'Tale', iz inata nisam htio da uzmem ni jednog jedinog beogradskog glumca, zato što su se ponašali kao kolonijalna sila. Bate, ljubiše i ostali harali su bosanskim filmovima i serijama, što se uostalom može i vidjeti. Ukupno je u 'Talu' bilo 120 uloga, među kojima i one za zagrebačke glumce: pored Ivice Vidovića, u seriji igraju i Vlasta Knezović, Mirjana Majurec i Vera Zima. Kada sam čitao prvu verziju scenarija, vidio sam nevjerovatnu snagu šarma u liku Hrsuza Halilčića u toj čaršiji. Pa sam zamolio Derviša Sušića da ga maksimalno širim. A Derviš mi je odgovorio: 'Hajte Vi njega, Sulejmane, stavljajte u bilo koju situaciju, a ja ću ga samo malo, dijaloški, provući kroz svoju laboratoriju.' Tako da je on od jedne sporedne uloge došao kao druga, treća ličnost u seriji. I od prvog trenutka sam znao da će Hrsuza igrati Ivica Vidović“, i ovo mi je rekao Sulejman Kupusović.

I dok u posljednjoj epizodi serije „Tale“ vojnik tek pristigao s fronta u čaršiju priča o poljima krompira oko Beča, Hrsuz ga pita: „Krompir!? Oh, mon dieu! A, Prater... Što je s Praterom..?“

Oprostite im Ivice, znali su šta rade. Ali, nisu "istraživali". Samo što se ovakvi portreti rade jednom, pa poravnog nema. „Sic transit gloria mundi“, rekao bi Hrsuz Halilčić. Ili, u prevodu: „I tako prolazi slava svijeta“, rečenica koja je u „Talu“ bila posvećena gradskim poguzijama koje su uživale tokom II svjetskog rata u nekoj varošici u Bosni. Poguzija, pohlepnih političara i pljačkaša bilo je i tokom agresije na našu državu, ali ima ih i danas. I njihova će slava proći. A vi, poštovani čitaoci, uživajte u nekoliko bravura nenadmašnog Ivice Vidovića.

(D. Bajramović)     

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...