ZBOG FALSIFIKOVANJA DIPLOMA: U Kliničkom centru 15 radnika dobilo otkaz

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je donijela odluku kojom je naređeno da se u svim javnim ustanovama krene u proces provjeravanja validnosti diploma zaposlenika.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 1

Petnaest zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dobilo je otkaz, jer je utvrđeno da su angažmane ostvarili na osnovu falsifikovanih diploma o završenom školovanju.

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je donijela odluku kojom je naređeno da se u svim javnim ustanovama krene u proces provjeravanja validnosti diploma zaposlenika.

U skladu s tim, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas je izvršena provjera dokumentacije o školovanju za okvirno hiljadu zaposlenika, a njih 15 je imalo falsifikovane diplome o završenom procesu obrazovanja.

-Taj posao svakodnevno obavljamo, a iz naše kadrovske službe spiskove upućujemo prema obrazovnim ustanovama koje su izdale diplome. Uglavnom iz srednjih škola do danas smo dobili odgovore da 15 osoba uopće nema u njihovim evidencijama. Oni nisu izdali te diplome, odnosno riječ je o falsifikovanim dokumentima – kazao je za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Najveći broj zaposlenika kod kojih su utvrđene falsifikovane diplome, bio je na radnom angažmanu u sektoru arhivsko-kancelarijskog poslovanja, zatim unutrašnjeg osiguranja i tehničkih poslova.

- Od tih zaposlenika smo tražili očitovanje, kao i od sindikata. Falsifikovanje diploma se u našoj ustanovi ocjenjuje kao teži prekršaj radne discipline te smo im po zakonu morali prekinuti ugovore o radu. Uradili smo krivične prijave prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koje dalje postupa po zakonskoj proceduri – naveo je Jusufović.

S obzirom na to da je u spomenutim službama ostalo upražnjeno 15 radnih mjesta, koja su značajna za nesmetano funkcionisanje najveće zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu, po hitnim procedurama zaposlene su nove osobe koje su dobile ugovore o radu na četiri mjeseca.

Inače, Univerzitetski klinički centar u Tuzli zapošljava dvije i po hiljade osoba, a proces provjere diploma i dalje se obavlja. Validnost tih dokumenata, osim u Bosni i Hercegovini, utvrđuje se i u zemljama izvan naših granica s obzirom na to da postoji određeni broj zaposlenika koji su školovanje okončali u inozemstvu.

- Za te zaposlenike smo morali izdvajati određena finansijska sredstva kako bi nam obrazovne ustanove u kojima su oni stekli diplome izdale potvrde o njihovoj validnosti – dodao je Jusufović.

S druge strane, tuzlanski Klinički centar trenutno se suočava sa problemom nedostatka 377 medicinskih sestara, a po sistematizaciji im nedostaje i 61 doktor medicine. Na bolovanju se nalazi 250 zaposlenika, što je, također, usložnilo borbu s trećim valom koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...