DODIK NAKON SASTANKA SA ČUBRILOVIĆEM: "Razgovori o novom visokom predstavniku NESTALI S DNEVNOG REDA"

"Razgovori o novom visokom predstavniku nestali su s dnevnog reda, što govori da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske bili veoma jasni i potrebni", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka rukovodstva ove stranke s delegacijom DEMOS-a, koju je predvodio lider partije i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

  • Mini market

  • 26. Mar. 2021  26. Mar. 2021

  • 0

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 10 mora da bude dio prijedloga za visokog predstavnika, a ako nije dio prijedloga, onda ne može ni da se potvrdi takav prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a.

On je podsjetio da je zvanična ruska politika da se OHR ukine.

– Dakle, nije u pitanje dovođenje novog visokog predstavnika, već potpuno ukidanje OHR, a do tada, sadašnja će struktura ostati. Meni je tako saopšteno i mislim da je od ključne važnosti to što smo se mi u Republici Srpskoj pobunili protiv kršenja Aneksa 10 – istaknuo je Dodik.

On je dodao da se Republika Srpska drži slova Daytona i da neće odustati od toga.

– Stvar je veoma jasna. Mi ćemo se držati slova Daytona u ovoj zemlji, koja pokazuje da uopšte ne može da živi, u zemlji koja je u opštoj krizi, koja je rasuta i podijeljena, zemlja koja nije imala šansu ni kada je formirana, a 25 godina nakon Daytona, jedino što je logično jeste da uđe u proces mirnog razlaza kako bi ljudi ovdje mogli napokon da dođu do predaha, slobode i da mogu da grade svoje živote kako žele - poručio je Dodik.

Govoreći o partnerstvu SNSD-a i DEMOS-a, Dodik je istaknuo da je saradnja ove dvije stranke stabilna.

– DEMOS je jedna partija iz koalicije s kojom imamo najvišu usaglašenu političku saradnju i ciljeve. Naravno da ima i određenih problema, o kojima smo danas razgovarali i dogovorili se da našu saradnu poboljšamo – istaknuo je Dodik.

Dodao je da se već pripremaju i za izbore 2022. godine, o čemu je i danas bilo riječi na sastanku s delegacijom DEMOS-a.

Čubrilović je istaknuo da u koalicionim odnosima DEMOS ne traži ništa što mu ne pripada.

Izrazio je očekivanje da će SNSD sa svojim koalicionim partnerima vratiti poljuljano povjerenje u sredinama u kojima ono postoji, ako postoji, piše "Srpskainfo".

Čubrilović kaže da DEMOS i SNSD nemaju nesuglasica i da imaju isti stav po svim političkim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...