BAJRAMOVIĆ O STANJU U USK: "Raskol u NiP-u ne ruši većinu, DF JE KLJUČ za usvajanje budžeta..."

S obzirom na to da već duže vrijeme u Skupštini niko nema većinu, ministar se nije smjenjivao, ali se od njega, kako tvrdi Bajramović, tražilo da ne istupa u ime NiP-a. Prema njegovim riječima, zastupnica Kadić bila je za smjenu ministra, ali pod uslovom da ona izabere nasljednika.

  • Politika

  • 26. Mar. 2021  27. Mar. 2021

  • 0

Potresi u Narodu i pravdi USK koju je u posljednje vrijeme počelo napuštati članstvo neće ništa promijeniti unutar stranke, ali ni aktuelne skupštinske većine u ovom kantonu. Iz NIP-a su izašli članovi povjereništva u Bosanskoj Krupi, a nakon toga stranku su napustili ministar za boračka pitanja Ermin Zulić, kantonalna zastupnica Ifeta Kadić, te predsjednik Povjereništva u Bosanskom Petrovcu Fadil Balić.

"Uglavnom je riječ o ljudima koji su u NIP prešli zajedno s Aganom Bunićem. Kada je Bunić shvatio da mi nismo spremni stajati iza afera koje se vežu za njega prešao je u A- SDA. Za njim je evidentno krenuo dio tih ljudi. Među njima je i ministar kojeg smo mi davno pozvali da podnese ostavku jer ga ne podržavaju boračke organizacije", za Patriju je izjavio Halil Bajramović, predsjednik povjereništva NIP-a u USK.

S obzirom da već duže vrijeme u Skupštini niko nema većinu ministar se nije smjenjivao, ali se od njega kako tvrdi Bajramović tražilo da ne istupa u ime NIP-a. Prema njegovim riječima zastupnica Kadić je bila za smjenu ministra, ali pod uslovom da ona izabere nasljednika.

"Kada je riječ o ostavkama u općinskoj organizaciji Bosanski Petrovac, ti ljudi su osvojili ukupno 77 glasova. Predsjednik je više vremena trošio da radi za Agana Bunića u drugim općinama nego što se borio za NIP u Petrovcu", kaže Bajramović.

I NIP i kadrovi koji su ih napustili ostaju dio većine u Skupštini USK, samo što je sada klub A- SDA snažniji, a NIP je ostao sa jednim zastupnikom.

"Mi nećemo više učestvovati u Vladi USK, ali nećemo biti prepreka u Skupštini jer ne postoji većina za smjenu Vlade USK. NIP nikada neće sa SDA, a ovako imamo direktora zavoda zdravstvenog osiguranja koji odlično radi svoj posao, što ne spore ni druge stranke u vlasti", kaže Bajramović.

Njegov stav je da osim medijske štete NIP-u USK nije pretrpio nikakve gubitke i da ima povjerenje stranačke centrale.

U razgovoru za Patriju Bajramović je izrazio nadu da će do 31. marta biti usvojen budžet i pored toga što ne postoji jasno definisana većina.

"Najvjerovatnije će dio većine postati DF kojem će pripasti zdravstvo. Mi smo ako partneri pristanu potpisati principe koje smo stavili na papir spremni dati svoj glas. Mi tražimo da se svi založimo u borbi protiv korupcije i nepotizma i da u budžet budu uvršteni projekti koje mi smatramo prioritetnim. Načelno svi su spremni da potpišu, ali koliko vidim čini se da to izbjegavaju praktično učiniti", smatra Bajramović.

Prije rasprave u budžetu u USK se većina mora složiti oko načina održavanja sjednice kantonalne skupštine. Epidemiološke mjere su prepreka za okupljanje u sali, a sjednica preko Zoom platforme nije predviđena poslovnikom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...