STEVANDIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Bosna i Hercegovina može da ode u provaliju….“

-Parlament je trenutno kičma koja nosi politiku Republike Srpske i ta koja čuva predsjednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta, kazao je on.

  • Politika

  • 03. Maj 2024  

  • 17

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je BiH na stranputici koja ima dvije varijante - da ode u provaliju ili da se vrati na normalan put.

-Otežavajuće je što bošnjački političari, odnosno stranke "trojke" nemaju vlastitog političkog autoriteta, nego ga temelje na uticaju mentora iz OHR-a i američke Ambasade.

Budući da ne raspolažu vlastitom snagom, oni ne mogu da se drže dogovora. Da smo se držali dogovora BiH bi već bila dva-tri koraka iznad evropskih integracija od kojih je trenutno. Bila bi oslobođena mentorstva, tutorstva, dok bi kancelarija visokog predstavnika bila ugašena, a BiH bi bila ono što piše u Dejtonu, rekao je Stevandić.

Govoreći o tome da li Republika Srpska može da izdrži napade koji stižu sa raznih strana, Stevandić je naglasio da nije pitanje da li može, nego da li hoće.

- Mi, koji smo u sadašnjoj vladajućoj garnituri, želimo da ljudi shvate da hoćemo, jer možemo samo ako hoćemo. Ako nećemo, ne možemo ništa. To nećemo je više vezano za kalkulantski odnos pojedinih kolega iz opozicije, koji uvijek imaju potrebu da pošalju poruku stranim mentorima da nisu sto odsto saglasni sa stremljenjima Republike Srpske - naveo je on. 

Prema njegovim riječima, u toj borbi Narodna skupština trenutno nosi najveći teret.

- Najteži zakoni koji su usvajani bili su zakoni čiji su predlagači bili narodni poslanici. I kada je riječ o Izbornom zakonu, ali i o referendumu tako da je trenutno uloga Narodne skupštine nemjerljiva - kaže Stevandić.

-Parlament je trenutno kičma koja nosi politiku Republike Srpske i ta koja čuva predsjednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta.

Nada se da će biti "dovoljno pameti" u Federaciji BiH da se usvoji izborni zakon koji će derogirati intervencionizam visokog predstavnika Schmidta.

- Onda bismo sjeli zajedno i vidjeli na koji način ćemo izbalansirati odnos tog zakona sa Izbornim zakonom Republike Srpske. Ukoliko toga ne bude, Izborni zakon Republike Srpske je naš osigurač da sami sprovodimo izbore - naveo je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...