IPAK SE KREĆE: Bisera Turković i bliska saradnica Joea Bidena razgovarale o...

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sinoć je telefonom razgovarala s direktoricom za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Amandom Sloat.

  • Politika

  • 27. Mar. 2021  27. Mar. 2021

  • 6

Ministrica Turković upoznala je direktoricu Sloat s trenutnom situacijom u našoj zemlji te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju s NATO-om i usvajanje dokumenta “Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020.”

Direktorica Sloat istaknula je da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza, a to potvrđuje i ovosedmična posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o borbi protiv pandemije koronavirusa, a ministrica Turković govorila je o problemu nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini te o aktivnostima koje su poduzete radi započinjanja vakcinacije bh. građana. Ministrica je ukazala i na posljedice koje su nastale zbog činjenice da je COVAX mehanizam zakazao.

Direktorica Sloat naglasila je da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala Bosni i Hercegovini, a u razgovoru se interesirala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i o drugim problemima u našoj zemlji. Istaknula je da su reforme neophodne te da je potrebno puno više angažmana kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković govorila je i o migrantskoj krizi u našoj zemlji te je sagovornicu upoznala o činjenici da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji.

Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) je glavni forum koji koristi predsjednik SAD-a za razmatranje pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike i, prenose Vijesti.ba, dio je izvršnog ureda predsjednika SAD-a. Funkcija Vijeća je da savjetuje i pomaže predsjedniku u sigurnosnim i vanjskim politikama. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...