PREDSJEDNIK HRVATSKE SE OTEO KONTROLI: HDZ planira pokrenuti opoziv Zorana Milanovića, šta o svemu kažu ustavni stručnjaci...

Zbog sukoba Zorana Milanovića i Milorada Pupovca drugi put u godinu dana mandata predsjednika, spominje se mogućnost njegovog opoziva.

  • Regija

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 0

"Mislim da je za to još prerano, razmatramo i tu mogućnost s obzirom na to da je u kratkom periodu dva puta prekršio Ustav, ako nastavi ovim putem, onda naravno da ta opcija postoji'', kazao je HDZ-ov Damir Habijan.

Iz razgovora s ostalim ključnim političkim akterima jasno je da potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru za to u ovom trenutku HDZ ne može skupiti. Opozicija ne vidi problem u Milanovićevom postupku. ''Očito da je komunicirao s onima kojima je blizak ili povezan, ne vidim tu ništa sporno'', smatra Nikola Grmoja, a Tomislav Tomašević tvrdi kako se radi o lobiranju, odnosno političkom pritisku i kaže - nije neuobičajeno, piše Dnevnik.hr.

Mirela Ahmetović kazala je kako je Pupovcu možda bilo bolje da objasni nesrazmjer svoje imovine i da bi to bilo u interesu građana.

"Kad je na dnevnom redu bila prisilna naplata o HGK pritisak koji je izvršen na gospodina Hrebaka. Njegov glas je tada bio presudan. Je li uredu način kako je gospodin Andrej Plenković vršio pritisak na njega da promijeni svoj stav? Evo, to je sve u politici pitanje interpretacije'', istaknuo je Stjepo Bartulica.

Da se predsjednik Hrvatske ogriješio o Ustav, Pupovcu i HDZ-u za pravo daje i dio ustavno pravnih stručnjaka. ''On je prekršio ustavnu odredbu o diobi vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu i pokušajem pritiska na zastupnika Pupovca i Kajtazija'', smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Profesorica Sanja Barić, pak, misli da razloga za opoziv nema. Kaže da je ovo u sferi Milanovićevog stila, ali ne isključuje mogućnost da će prijeći tu granicu, kako je krenuo.

A Vladimiru Šeksu spomenuo je kćer, za koju je naveo da je "prikladno parkirana za predsjednicu suda u Osijeku". Pogodio ga je u živac. Šeks za Dnevnik Nove TV kaže da je njegova kći pošteno izabrana, a za predsjednika Milanovića ne bira riječi. Ovom verbalnom ratu ne nazire se kraj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...