ŽUSTRA REAKCIJA STATE DEPARTMENTA: "Stav Sjedinjenih Država o genocidu u Srebrenici je dugotrajan…"

Reakciji State Departmenta prethodio je stav Evropske unije, koja je istaknula da odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

  • Društvo

  • 30. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 0

"Stav Sjedinjenih Država o genocidu u Srebrenici je dugotrajan i nepokolebljiv", odgovor je neimenovanog predstavnika za medije američkog State Departmenta na upit "Glasa Amerike" povodom tvrdnji crnogorskog ministra Vladimira Leposavića, iznesenih u parlamentu Crne Gore, koje su u dijelu međunarodne i crnogorske javnosti shvaćene kao negiranje i relativizacija genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

"Međunarodni sudovi zaključili su da se 1995. godine u Srebrenici dogodio genocid. Ovo bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno", navedeno je u odgovoru "Glasu Amerike".

Reakciji State Departmenta prethodio je stav Evropske unije, koja je istaknula da odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, poručila je Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije.

"Evropska unija je unija vrijednosti. Poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam, proturiječi najfundamentalnije od tih vrijednosti", objavila je Pisonero Hernandez na društvenoj mreži Twitter.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...