MISTERIJE SVIJETA: Ko su bili tajanstveni narodi koji su prije više od 5.000 godina sagradili ove savršene strukture!?

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas pedesetak kilometara sjeveroistočno od Krakova, u okolicu poljskog gradića Dębianyja, gdje su nedavno pronađeni ostaci 5.000 godina starog groblja.

Da bi se ondje moglo kriti nešto zanimljivo, arheolog Marcin Przybyła, voditelj iskopavanja, naslutio je još prije dvije godine proučavajući satelitski snimak područja – neobično pravilne linije, vidljive u polju iz tlocrta.

Stigao je do zaključka da se pod površinom krije neka golema četverostrana struktura. Bio je u pravu, jer osim sedam kamenih grobova iz neolitika, njegove kolege došle su do ruševina srednjovjekovne tvrđave te sjajno učuvanih kostura dva konja, koji su živjeli u bronzano doba. “Veličina ovog drevnog groblja još nam nije poznata s obzirom na toi da su radovi u toku.

Po onome što smo dosad otkrili, naslućujemo da se sastojalo od barem desetak grobnih humaka, dugačkih između četrdeset i pedeset metara. Međusobno su bili odijeljeni palisadama, ogradama od zašiljenih kolaca. To drvo je kroz stoljeća istruhnulo, ali nam rupe u zemlji jasno pokazuju da su se ondje nalazile ograde”, kazao je Przybyła.

Nakon pomne analize, on i kolega Jan Bulas zaključili su da je groblje bilo dio nastambe pripadnika tzv. kulture ljevkastih vrčeva. Ime je dobila po specifičnom obliku keramičkih vrčeva s ljevkastim vratom i kuglastim tijelom, kakvi su pronalaženi u mnogim neolitičkim grobnicama Njemačke, Češke i Poljske.

Prema mišljenju većine historičara, ovi ljudi bili su prvi farmeri na europskom tlu, a osim po neobičnom keramičkom posuđu, poznati su po kamenim glačanim sjekirama te, u kasnoj fazi, bakrenom oruđu. “Ovo je jedno od najvećih i najzanimljivijih grobalja ovog tipa u centralnoj Europi”, ispričao je Przybyła. “Budući da je besprijekorno očuvano, pruža nam dragocjen pogled u pogrebne običaje nosilaca slabo istražene kulture ljevkastih vrčeva.”

Što se, pak, otkopane tvrđave tiče, analiza je pokazala da ovo zdanje, okruženo odbrambenim jarkom, datira iz devetog ili desetog stoljeća, dakle iz vremena prije uspostave prvog poljskog kraljevstva. Ovaj fortifikacijski objekt po svoj je prilici nesvjesno izgrađen iznad neolitičke grobnice, koja je hodom stoljeća završila duboko pod zemljom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...