MILIJARDER RICHARD BRANSON NE POSUSTAJE: "Virgin Galactic" otkrio izgled svemirskog broda nove generacije, počinju pripreme za turističke letove u svemir (VIDEO)

"Virgin Galactic", jedna od kompanija koje se pripremaju na komercijalizaciju svemirskih letova za "obične" ljude, još nije počela s turističkim letovima na rub svemira.

  • HiTec

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

Do sada su, sa manjim ili većim uspjehom, odradili niz testiranja svojih letjelica, ali putnici koji su platili 200 ili više hiljada dolara za svoje karte, i dalje su na čekanju.

Sljedeći korak prema prvim pravim turističkim letovima do visine od nešto iznad 100 kilometara, bit će novi pokusni let njihove letjelice VSS Unity u maju.

No, prije nego što se to dogodi, u "Virgin Galacticu" danas su otkrili planove za širenje flote svemirskih brodova kojima će turiste voziti na kratka, ali skupa svemirska putovanja. Ime nove letjelice je VSS Imagine, a spada u treću generaciju koju nazivaju Spaceship III, s ugrađenim mnogim poboljšanjima. Prije svega, ova generacija ističe se sjajnim trupom, načinjenim od novog materijala koji pruža bolju toplinsku izolaciju.

VSS Imagine donosi i napredak s inženjerske i dizajnerske strane, načinjen je na modularnom principu, a njegova izvedba omogućit će letove uz manje odražavanja i samim time će skratiti vrijeme između letova. Na temelju novog dizajna i rezultata njegovih testiranja, nastat će i sve buduće letjelice "Virgin Galactica". Paralelno s testiranjem ove letjelice započet će i sklapanje nove, nazvane VSS Inspire, istog oblika i tipa.

Ova dva svemirska broda, zajedno s budućom flotom, omogućit će ostvarivanje Virginovog dugoročnog cilja – 400 svemirskih letova godišnje u svakoj svemirskoj luci u kojoj će imati bazu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...