POTRAGA ZA ZORANOM I ANKICOM: Zašto su nam trebala čak tri mjeseca da prepoznamo najodgovornije za neuspjeh u nabavci vakcina!?

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je u utorak o nabavci vakcina koju je još tokom januara slavodobitno najavio. Budući da je već odavno "istekao rok" za prazne populističke priče, pod pritiskom velikog broja zaraženih i preminulih osoba, premijer Forto "otvorio je karte" i otvoreno priznao s kakvim se poteškoćama suočava pri pokušaju da uđe u proces nabavke vakcina.

  • Mini market

  • 01. Apr. 2021  01. Apr. 2021

  • 2

Podsjećajući da je Vlada Kantona Sarajevo još 14. januara donijela odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS obezbijedi minimalno dva miliona KM za nabavku vakcina za građane Kantona, Edin Forto je (konačno) otvoreno poručio da "javnost nije dovoljno dobro informisana kako je jedini nivo vlasti, odnosno jedini organ koji može direktno pregovarati međunarodne sporazume s velikim proizvođačima Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH".

"Svi ostali podliježu zakonu prema kojem velefarmacije moraju uvesti vakcine i onda ih prodati bilo kojem od organa vlasti", poručio je premijer Kantona Sarajevo.

Iste ove činjenice iznio je i lider NiP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je u programu Face televizije potvrdio da su Vladu KS odbili na nekoliko adresa s istim objašnjenjem – da pregovaraju isključivo s državnim vlastima.

Javnost je prethodnih skoro mjesec dana maltretirana neprovjerenim informacijama o lakoći nabavke vakcina kao da se radi o dječijim igračkama, a određeni mediji su se pozivali na "vlastite kontakte" i informacije diskreditiranih diplomata koje bolje znamo kroz afere nego kroz diplomatske aktivnosti. Očiglednom namjerom je poluinformacijama kontaminiran javni prostor pa su izvan sfere interesovanja ostale činjenice da gotovo stotinu zemalja još nije uspjelo nabaviti nijednu vakcinu, da cijene na tržištu variraju. Tako je i famozna ruska vakcina, za koju su trovači javnog prostora tvrdili da ima fiksnu cijenu od 19,90 dolara (dvije doze), u međuvremenu skočila na skoro 30 dolara.

Povrh svega, neopravdano je u stranu potisnuta činjenica da do vakcina najlakše (?) dolaze države koje se direktno uključe u pregovore. Srbija, kojoj se dio bh. javnosti oduševljeno klanja, upravo je najbolji primjer takve prakse. Posljedica toga je da su u ovoj opštoj galami (bolje reći vapajima i vriscima) ostali neokrznuti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, koji po funkcijama koje obavljaju, trebaju biti prva adresa i za nabavku vakcina i za kritiku usljed nenabavke.

Potvrdilo je to u srijedu i gostovanje pomoćnika federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza u emisiji "Pressing" televizije N1. Čerkez je jasno istaknuo da je država jedini nosilac međunarodnog subjektiviteta i da se vakcine nabavljaju direktnom diplomatijom, koja je definitivno zakazala.

"Zamislite da jedna Bavarska nabavlja vakcine, jedna Lombardija u Italiji. Zna se ko je i čija je odgovornost. Naša je da procijenimo potrebe, količine, napravimo planove", rekao je Čerkez.

Goran Čerkez (Foto: N1)

Nešto ranije u srijedu, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dobio je pismo iz Ambasade SAD-a u BiH u kojem su dostavljene kontakt-informacije za svakog američkog proizvođača pojedinačno, a pored tih informacija, jasno je Tegeltiji istaknut "apel da ih što prije kontaktira kako bi ubrzali nabavku vakcina".

Osim navedenog, iz Ambasade SAD-a Tegeltija je obaviješten da u američkim kompanijama "možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH" te da bi ih predsjedavajući Vijeća ministara trebao upoznati s tom činjenicom.

"Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu, u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da nijedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Također, treba da im objasnite da, pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam COVAX, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska te Brčko distrikt, također, imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zaraznih bolesti pripada ovim nivoima vlasti", navedeno je u pismu.

Ovakve poruke iz Ambasade SAD-a posljedica su jasno uspostavljenih procedura za nabavku vakcina po kojima ovaj proces može voditi jedino država. Drugim riječima, entiteti su za dobavljače vakcina (ukoliko uopće i znaju da u našoj zemlji postoje entiteti) samo i isključivo administrativne jedinice, baš kao kantoni i općine, i ne mogu biti subjekti pri potpisivanju ugovora. Gotovo identična pravila važe i za sve druge proizvođače - britanske, ruske i kineske.

Sve ovo je potvrdila i federalna ministrica Edita Đapo u nedavnom intervjuu za N1.

"Federalno ministarstvo se obraćalo Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu civilnih poslova, da idu s direktnom nabavkom 'Pfizera', 'Sinovaca' i 'Sputnika V'. Međutim, Vijeće ministara nije učinilo apsolutno ništa i spalo je na Vladu FBiH da idemo u direktne nabavke. Očigledno je da se Vlada FBiH neće moći legitimirati, kao ni Kanton Sarajevo, nego će to morati Vijeće ministara BiH", rekla je Đapo.

Edita Đapo (Foto: Slobodna Bosna / S. Saletović)

I tako smo na pragu aprila konačno i nedvosmisleno dobili potvrdu ko je, zapravo, odgovoran za nenabavku vakcina za masovnu imunizaciju. Odgovor na pitanje zašto je to tako jednako je važan kao i zahtjev za odgovor zašto se vlast tek sada aktivnije uključila u nabavku vakcina.

Odgovornost je tu, prije svega, na najvećim medijskim servisima, kojima je očigledno bilo važnije u prethodnom periodu plivati na talasima populizma pa za sve držati odgovornim (dežurnog krivca) Fadila Novalića, trošiti sate televizijskog programa na njegove jezičke gafove, a ne vidjeti one koji su zaista blokirali cijeli sistem. Baš kao što su prethodna četiri mjeseca najodgovornije osobe iz državne vlasti bacile u vjetar ne napravivši nijedan diplomatski iskorak u nabavci vakcina, jednako tako su i mediji to isto vrijeme potrošili tražeći krivca na pogrešnom mjestu. Ima li bolje ilustracije za to od nedavne ankete televizije N1 među građanima sa samo jednim jednostavnim pitanjem – Znate li ko je Ankica Gudeljević? Naravno, većina ispitanika nije znala. A trebala je znati, jer je ministrica Gudeljević jedna od dvije najodgovornije osobe za neuspjeh u nabavci vakcina. Druga je, naravno, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Zoran Tegeltija (Foto: Slobodna Bosna)

No, kako „nikad nije kasno“ i uprkos tome što i dalje ove dvije ključne političke ličnosti odbijaju preuzeti odgovornost za neobavljeni posao, pohvalno je da se atmosfera promijenila i mediji i javnost sve više prepoznaju pravog krivca.

U tom smislu, izuzetno je pohvalno i pismo Ambasade SAD-a, odnosno neposrednost u pismu, nakon kojeg niko više ne treba imati dilemu od koga ovisi hoćemo li u narednom periodu dobiti veće količine vakcina za početak masovne imunizacije stanovništva. Ako ništa, barem ćemo znati koga okriviti ako ponovo doživimo debakl. 

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...