BIDEN NAJAVLJUJE VELIKI PREOKRET: Novi plan američkog predsjednika nimalo se neće svidjeti Kini

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća, piše da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio rupe koje kompanijama omogućavaju prebacivanje dobiti u inostranstvo.

  • Svijet

  • 01. Apr. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio je da je njegov plan zapošljavanja, koji je naišao na republikanski i korporativni otpor, a vrijedan je više od 2.000 milijardi dolara, ambiciozan poput svemirske utrke prije više decenija.

“Američki plan zapošljavanja” trebao bi preoblikovati najveću svjetsku ekonomiju i SAD-u omogućiti da bude uspješnija od Kine, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Plan korporativnu Ameriku stavlja u neugodnu poziciju, jer vlada stvara milione radnih mjesta gradeći infrastrukturu, poput cesta, rješava klimatske promjene i potiče usluge, poput zaštite za starije osobe.

“To je ulaganje jednom u generaciji, za razliku od svega što smo vidjeli ili učinili od kako smo prije deceniju izgradili međudržavni sistem autocesta i svemirsku utrku”, kazao je Biden otkrivajući program u Pittsburghu.

Tražit će od kompanija da ‘plate račun’

Rekao je da mu nije bilo teško tražiti od velikih kompanija da “plate račun” i najavio da će “stati ukraj” korporacijama poput "Amazona", koje plaćaju malo ili ništa saveznih poreza.

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća, piše da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio rupe koje kompanijama omogućavaju prebacivanje dobiti u inostranstvo.

Bidenov drugi finansijski izdašan zakonski prijedlog u dva mjeseca mandata otvara sukob u Kongresu, gdje se članovi uglavnom slažu da su potrebna ulaganja, ali su podijeljeni oko ukupnog iznosa i uključivanja programa koji se tradicionalno smatraju socijalnim uslugama.

Zajedno s njegovim nedavno donesenim paketom pomoći za koronavirus od 1.900 milijardi dolara, Bidenova infrastrukturna inicijativa dala bi saveznoj vladi veću ulogu u američkoj ekonomiji nego što je imala generacijama, čineći 20 posto ili više ukupne godišnje proizvodnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...