RADONČIĆEVI ZENIČKI KADROVI ZA KP DOM SPREMNI: Osuđeni ginekolog Hodžić, odgovoran za smrt bebe, bio je predsjednik SBB-a u Zenici!

Danas je u bosanskohercegovačkim medijima, ali i u "Dnevnom avazu", objavljena vijest da je ginekolog Jasmin Hodžić presudom Općinskog suda u Zenici osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje. Osim toga, presudom zeničkog suda ginekologu Hodžiću izrečena je i zabrana obavljana ljekarske djelatnosti iz oblasti akušerstva u trajanju od pet godina.

  • Mini market

  • 02. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 2

U optužnici se detaljno navodi kako je u toku porođajnog procesa trudnice P. E., koja je primljena u ambulantu Odjela za trudnice sa zdravim plodom bez registrovanih anomalija, ginekolog Jasmin Hodžić, i pored nalaza CTG-a, porođajnom procesu pristupio na neadekvatan način, što je dovelo do ugrožavanja psihičkog zdravlja trudnice i, još tragičnije, do brojnih fizičkih povreda ploda koje su dovele do smrtnog ishoda (mrtvorođenče).

Današnja presuda je samo mala satisfakcija porodici nakon ove velike tragedije. No, ostalo je nerazjašnjeno ko je, zapravo, ginekolog Jasmin Hodžić.

Široj bosanskohercegovačkoj javnosti Hodžić je, osim po ovom tragičnom događaju, poznat i po političkom angažmanu u Savezu za bolju budućnost, stranci Fahrudina Radončića.

Screenshot

U januaru 2020. godine, Jasmin Hodžić je izabran za predsjednika Gradskog odbora SBB-a Zenica. Kako su tada izvijestili zvanična stranica Saveza za bolju budućnost i "Dnevni avaz", sjednici su prisustvovala 32 člana, gdje je pokazan jedinstven stav, kao i velika zainteresiranost članstva tokom provođenja unutarstranačkih izbora, a na sjednici su upućene čestitke izabranom Hodžiću, sa željom za zajedničku bolju budućnost.

"Zahvaljujući njegovoj posvećenosti kao vijećnika, u Zenici su osigurana sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, jednokratna novčana naknada za svako novorođeno dijete", pisali su u januaru "Dnevni avaz" i zvanična stranica Saveza za bolju budućnost.

Nije rijedak slučaj da kadrove Saveza za bolju budućnost najbolje poznajemo po sudskim procesima. Najsvježiji primjer je izrečena pravosnažna presuda članici SBB-a i bivšoj potpredsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesni Švancer u januaru ove godine.

Vesna Švancer je u Kantonalnom sudu u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedan mjesec zatvora zbog više krivičnih djela.

Screenshot

Optužnicom tuzlanskog Tužilaštva Švancer se teretila da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

"Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja", istaknuto je u optužnici.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...